Afbeelding
.

Vervanging stelling molen De Fortuin

Algemeen

HATTEM - Wie de afgelopen tijd wel eens op de molen is geweest, zal het opgevallen zijn dat de stelling van molen De Fortuin soms spekglad was. De molen wordt vanaf de stelling bediend. Door algengroei was dit voor molenaars en bezoekers, zeker onder vochtige omstandigheden, een gevaarlijke en dus onwenselijke situatie. 

Om een voldoende stroef oppervlak te hebben werden vroeger de planken, ook als conservering, behandeld met teer en ingestrooid met zand. Op sommige van de stellingdelen van De Fortuin is dit nog te zien. Vanwege milieu maatregelen is dat niet meer toegestaan. De uiteinden van verschillende planken zijn ook behoorlijk ingerot. Door de buitenste planken te vervangen en de oude in te korten en op te schuiven naar binnen, kon vervanging nog een aantal jaren worden uitgesteld. De gemeente Hattem heeft in samenspraak met de molenaars vorig jaar besloten dat het nu echt tijd is om alle planken te vervangen. De molenmakers van Groot Wesseldijk uit Lochem voeren deze klus uit. Behalve de planken, worden ook de liggers waarop de planken bevestigd zijn en het hek om de stelling, vervangen. Dit karwei neemt een aantal weken in beslag. De vrijwilligers van De Fortuin hopen de molen gedurende werkzaamheden gewoon te kunnen laten draaien. De winkel is in ieder geval gewoon open.

Als de werkzaamheden afgerond zijn is er weer een veilige werkvloer voor de molenaars en kunnen de bezoekers ook weer zonder uit te glijden de stelling betreden.