Afbeelding
.

Raad stelt belastingverordening 2022 vast

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ De raad heeft maandag ingestemd met de nieuwe tarieven voor de belastingen. Met het vaststellen van de begroting 2022 zijn de uitgangspunten bekend om de tarieven van de gemeentelijke belastingen en heffingen voor het jaar 2022 vast te stellen. Besloten werd om de verhoging voor de Toeristenbelasting aan te passen.

Begroting

In november werd de begroting 2022 goedgekeurd door de gemeenteraad. Het huishoudboekje van de gemeente bestaat uit uitgaven en inkomsten, die voor een groot deel komen uit de belastingen die de gemeente heft. 

Hoewel de raadsleden, met uitzondering van HattemCentraal, de begroting hebben goedgekeurd, ontstond na een aantal inspreekreacties van lokale toeristische organisaties bedenkingen bij de voorgestelde verhoging van de Toeristenbelasting. In de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke zaken werd al uitvoerig stilgestaan bij de nieuwe tarieven voor de Toeristenbelasting. Om de begroting sluitend te krijgen heeft de gemeente deze inkomsten nodig. Vanwege het belang van recreatie en toerisme voor de economie wil de raad ook tegemoetkomen aan de bezwaren van de ondernemers.

Amendement

Reden voor de raad om in een amendement het tarief voor de verordening Toeristenbelasting 2022 te wijzigen in ā‚¬ 1,95. De raad hecht belang aan een zorgvuldig invoeringstraject van de nieuwe tariefvorm. Uit tijdig en periodiek overleg met de toeristische sector dient er jaarlijks voor 1 juni duidelijkheid te zijn over het voorstel dat het college doet aan de raad over de toeristenbelasting in het daaropvolgende jaar, zodat de ondernemers daar rekening mee kunnen houden. Het bedrag van ā‚¬ 34.174,- dat de gemeente hierdoor misloopt wordt bekostigd uit het positieve begrotingssaldo voor 2022.

Groepsaccommodaties

Een ander amendement dat raadsbreed werd aangenomen gaat over de tarieven voor groepsaccommodaties. Scouting de Trijsberg trok aan de bel vanwege de grote wissel die de voorgenomen verhoging van de Toeristenbelasting op hun financiƫn zou trekken.

De raad hecht waarde aan sociale, culturele en educatieve activiteiten van in het bijzonder minderjarigen onder begeleiding van groepsleiders. De financiĆ«le drempel voor deelname aan dit soort activiteiten dient daarom zo laag mogelijk te zijn. Een verhoging van ā‚¬ 1,50 per persoon per nacht naar ā‚¬ 2,40 vindt de raad daarom teveel van het goede. Reden voor de raad om het tarief op ā‚¬ 1,95 te zetten.