Afbeelding
.

Commissie beoordeelt Milieueffectrapportages

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Op verzoek van gemeente Hattem heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage zowel de inhoud van het milieueffectrapport bij de omgevingsvisie, als het milieueffectrapport van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied beoordeeld. De milieueffecten van nieuw Chw-bestemmingsplan buitengebied Hattem zijn volgens de commissie goed in beeld gebracht, maar bij de omgevingsvisie raadt het de gemeente aan goed onderzoek te doen naar de effecten van ambities. 

“Onderzoek de effecten van de ambities in de omgevingsvisie van Hattem, niet alleen van woningbouw en zonnevelden”, zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de gemeente Hattem. “In een omgevingsvisie legt de gemeente Hattem de ontwikkelingen vast voor de fysieke leefomgeving tot 2040. Zij kiest in de visie voor drie thema’s ‘Vitale samenleving’, ‘Samen duurzaam’ en ‘Levendig landschap tussen Veluwe en IJssel’. De energietransitie, woningbouwopgave, klimaatadaptatie en veranderingen in de landbouw hebben invloed op de keuzes van de gemeente in de omgevingsvisie. Voordat de gemeenteraad besluit over de omgevingsvisie zijn de effecten ervan onderzocht in een milieueffectrapport. In het milieueffectrapport zijn met name de gevolgen onderzocht van woningbouw en zonnevelden. Woningbouw en zonnevelden blijken mogelijk, hoewel bij woningbouw er nog wel aandacht nodig is voor geur- en geluidsbronnen zoals wegen en bedrijven.” De omgevingsvisie benoemt veel meer ambities dan alleen woningbouw en zonnevelden, maar de effecten daarvan zijn in het milieueffectrapport niet onderzocht. “Daardoor is nu ook niet duidelijk of de andere ambities haalbaar zijn of dat ze elkaar in de weg zitten.” De Commissie adviseert eerst een aanvulling op het milieueffectrapport te maken, waarin de effecten en haalbaarheid van de ambities worden beschreven, en daarna pas een besluit te nemen over de omgevingsvisie.

Buitengebied
De milieueffecten van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Hattem zijn goed beschreven in het milieueffectrapport. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over dit rapport. “De gemeente Hattem wil een nieuw bestemmingsplan vaststellen voor het buitengebied. Dit wordt een zogeheten ‘Crisis en herstelwet- (Chw-)bestemmingsplan’. Met dit plan wil de gemeente de mogelijkheden van het oude bestemmingsplan behouden en inspelen op nieuwe initiatieven van bewoners.” Voordat de gemeenteraad besluit over het bestemmingsplan, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. “Het rapport beschrijft goed de milieueffecten van het nieuwe bestemmingsplan. Zo kan uitbreiding van veehouderijen leiden tot meer stikstof op beschermde natuur, zoals de Veluwe. Sommige veehouderijen kunnen uitbreiden, maar dan moet wel worden overgeschakeld op andere stalsystemen die minder stikstof uitstoten.Verder blijkt dat bij woningbouw in het buitengebied goed moet worden gekeken naar de afstand tot geur- en geluidsbronnen zoals wegen en bedrijven en naar het effect op het landschap. Hiervoor heeft de gemeente een Afwegingskader Buitengebied opgesteld.” De Commissie vindt dat het milieueffectrapport voldoende informatie bevat om een besluit te kunnen nemen over het Chw-bestemmingsplan waarin het milieubelang volwaardig wordt meegewogen.

Commissie
De Commissie m.e.r. is onafhankelijk en bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Hattem - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.