Afbeelding
.

Raad beslist over bestemmingsplan woonzorgzone Geldersedijk

· leestijd 5 minuten Algemeen

HATTEM ā€“ De gemeenteraad buigt zich maandag over het raadsvoorstel dat de komst van een woonzorgzone aan de Geldersedijk mogelijk moet maken. Een belangrijk project voor Hattem, maar ook een plan dat de gemoederen bezig houdt, zo bleek uit de bespreking van het bestemmingsplan in de commissie Algemene en Ruimtelijke zaken.  

Wens
De wens om op de oude ijsbaan aan de Geldersedijk een woonzorgzone te realiseren, gaat al jaren terug. In 2014 werd, in samenspraak met de omgeving, een stedenbouwkundig programma van eisen gemaakt. Dit plan is inmiddels gedateerd. De woningmarkt, woonwensen van senioren en wetgeving omtrent zorgverlening en -financiering zijn veranderd. Daarnaast besloot de raad in 2019 om het plangebied van de woonzorgzone Geldersedijk aan te wijzen als locatie voor het eerste cluster van het IKC. IKC 1 zal bestaan uit de basisscholen Van Heemstraschool  en De Zaaier, aangevuld met kinderdagopvangvoorzieningen.

Goede stap
De komst van de woonzorgzone  betekent een goede stap in de richting om de broodnodige goede huisvesting voor senioren en onderwijs vorm te geven. Het komt nu regelmatig voor dat ouderen op hun oude dag uit Hattem moeten verhuizen omdat er geen goede opvang voor handen is. Nieuwe huisvesting voor ouderen heeft een goede doorstroming van de huizenmarkt tot gevolg. Ook de Luwte staat al jaren te popelen om te starten met de bouw van een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking en/of stoornis in het autistisch spectrum op het terrein. In de commissievergadering maande de heer Kuiper namens De Zaaier de raad tot actie aangezien de school uit zijn voegen barst en de staat van het onderhoud steeds belabberder wordt.

Belangengroep
Aan de andere kant is er de Belangengroep Woonzone Geldersedijk. Zij zijn van mening dat er teveel functies in een te klein gebied gepropt worden, met als gevolg veel overlast voor toekomstige bewoners en voor de huidige bewoners van de wijk, zowel aan de Hollewand als aan het Uilennest. Volgens de Belangengroep moet de behandeling van het bestemmingsplan worden uitgesteld omdat de begeleidende stukken onjuistheden bevatten, die veel consequenties hebben voor het correct beoordelen van het plan. Een rapport van de Nederlandse Stichting Geluidshinder dat in opdracht van de Belangengroep is gemaakt, veegt de vloer aan met het akoestisch onderzoek dat de gemeente heeft gedaan. De Belangengroep maakt zich niet alleen zorgen over de geluidsoverlast, ook de verkeersveiligheid en de parkeerbalans is volgens hen niet goed geregeld in het bestemmingsplan. Het is de bezwaarmakers een doorn in het oog dat nu ook het IKC in de woonzorgzone is meegenomen. Zij zien meer in de oorspronkelijke plannen met een woonzorgzone op de voormalig ijsbaan en het IKC op het Noordgouw terrein.

Democratisch
De groep heeft het besluit om ook het IKC aan de Geldersedijk te realiseren niet als democratisch ervaren omdat de omwonenden niet in de besluitvorming zijn betrokken. De fracties van D66 en ChristenUnie wezen de Belangengroep er nogmaals op dat de beslissing door een meerderheid van de raad is genomen tijdens een openbare raadsvergadering die voor iedereen toegankelijk was en waar alle inwoners de mogelijkheid hadden om in te spreken en mee te denken. ā€œDe raad is een democratisch orgaan die zorgvuldige beslissingen neemtā€. De Belangengroep twijfelt aan die zorgvuldigheid in de inmiddels groeiende onderzoeken en rapporten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Bij de fracties van Hattem Centraal en D66 klinken geluiden om het plan aan te houden tot er meer duidelijkheid is.

Kritisch
Wethouder Auke Schipper gaf aan vertrouwen te hebben in het projectteam van deskundigen van de gemeente. ā€œDit plan heeft in essentie de procedure volledig doorleefd. Ook wij zijn en blijven uitermate kritisch. Met zienswijzen van inwoners en andere belanghebbenden hebben we het plan verbeterd en zijn we nu zover dat we het met trots overdragen aan de raadā€. De wethouder geeft aan dat er verwarring is ontstaan doordat er verschillende ontwerpen van het IKC zijn gebruikt in de verschillende onderzoeken. ā€œDat maakt de onderzoeken en conclusies niet onjuistā€.

Over de vernietigende conclusies van het akoestisch onderzoek dat de Belangengroep heeft laten uitvoeren geeft de wethouder aan niet op de hoogte te zijn van de vraag waarmee de stichting op pad is gestuurd. ā€œVoor het bestemmingsplan geldt dat de hoofdlijn is dat het akoestisch onderzoek niet tot doel heeft het functioneren van de inrichting in het kader van het Activiteitenbesluit door te rekenen, maar als doel heeft aan te tonen dĆ”t een inrichting mogelijk is waarbij de kaders van het Activiteitenbesluit niet overschreden worden. En dat is zo, volgens ons en op basis van de rapportage bij het bestemmingsplan. Daarbij is ook zonneklaar dat het nu beoogde definitieve ontwerp voor het IKC nog beter is omdat de twee oostelijke schoolpleintjes waar in het akoestisch model mee is gerekend niet meer daar zijn bedacht. De vergunningaanvraag moet straks passen binnen het kader dat het bestemmingsplan scheptā€.

Niet gekend
Uit de bespreking komt duidelijk naar voren dat de bewoners zich niet gekend voelen in het proces. Dat roept de vraag op of het participatie proces in dit dossier wel goed is verlopen. Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat de buurt zich bij de vervolgstappen wel gehoord voelt? Schipper: ā€œWij vinden dat de participatie goed en uitgebreid is vormgegeven. Een aantal bewoners ziet dit anders. Er zijn talloze avonden geweest met de buurt vanaf het begin van het planproces in juni 2019. Met een aantal vaste uitgangspunten in de hand zijn we toen met een ā€˜leeg velā€™ de buurt ingetrokken om van de bewoners, gebruikers, omwonenden en (zorg)organisaties te horen wat zij als waardevol zien voor een woonzorgzone met IKC, welke functies eventueel nog meer in het gebied thuis horen en hoe dat in het gebied vorm kan krijgen. Daaruit is een visiedocument opgetekend dat is vastgesteld door de gemeenteraad. De visie is vertaald in een Stedenbouwkundig Plan (SP), een technische vertaling van het visiedocument. Ook het SP is vastgesteld door de gemeenteraad en iedereen heeft daar kennis van kunnen nemen en op in kunnen sprekenā€.

Weinig aandacht
Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan merkten een aantal fracties op dat zij geluiden horen dat bij het opstellen van het inrichtingsplan weinig aandacht lijkt te zijn voor de randen van het plangebied, en dan met name langs de Hollewand en de parkeersituatie. Dat leverde de toezegging op dat wethouder Schipper een extra ronde gaat doen om knelpunten te inventariseren. De wethouder wil in gesprek met de bewoners om met de kaart op tafel te onderzoeken hoe de zorgen bij het inrichtingsplan weggenomen kunnen worden.

Hoe nu verder?
Hoewel de commissieleden kritische vragen stelden tijdens de bespreking in de commissievergadering ARZ is de voorspelling dat een meerderheid van de raad instemt met het voorliggende bestemmingsplan. Bij een positieve besluitvorming kan de gemeente verder met de voorbereidingen voor de verkoop van de bouwkavels van de woongebouwen. Het IKC gaat verder met de voorbereidingen voor het definitieve ontwerp, voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Parallel daaraan wordt gewerkt aan het inrichtingsplan. Er moeten nog heel wat procedures worden doorlopen voordat de eerste schop in de grond kan zoals gebruikelijk bij een gebiedsontwikkeling. ā€œDe bestemming moet zijn geregeld, het inrichtingsplan moet gereed zijn, de grond moet bouwrijp worden gemaakt, bouwkavels moeten worden verkocht via aanbesteding/inschrijving, de ontwerpen van het IKC en woongebouwen moeten zijn goedgekeurd en vergunningen en toestemmingen moeten zijn verleend. De eerste stap is maandag aan de raad om groen licht te geven voor het bestemmingsplan.

Waar beslist de raad over in het bestemmingsplan woonzorgzone Geldersedijk: Het plan geeft een nieuwe invulling van het terrein van de oude IJsbaan en omgeving. Hier is ruimte gecreĆ«erd voor maximaal 120 woningen in vier gebouwen geschikt voor wonen, al dan niet aangevuld met zorg. Het appartementen gebouw op de locatie van de huidige Van Heemstraschool wordt geschikt voor sociale huur en intramurale zorg. Aan de Hollewand worden naast de appartementen geschikt voor koop en huur, tevens een appartement voor begeleid wonen voor de jongeren van Stichting de Luwte mogelijk gemaakt. Daarnaast is er ruimte gecreĆ«erd voor het 1e Integrale Kindcentrum van Hattem. De ontwikkelingen worden ingepast in een groene woonomgeving waar ruimte is voor spelen en ontmoeten.