Afbeelding
.

Ontmoeting met een Hattemer: deze keer Tineke Meijer en Ilham Imin

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM - Tineke Meijer is vrijwilligster en actief als Taalcoach voor Vluchtelingenwerk en geeft taalles aan Ilham Imin. Ilham is Oeigoer en kwam 11 jaar geleden samen met zijn vrouw uit Oost Turkestan naar Nederland. Sinds 10 jaar woont hij in Hattem en krijgt hij taalles van Tineke. 

Tineke weet nog goed hoe hun eerste kennismaking was. ā€œEr was destijds nog niets voor taalles aan vluchtelingen in Hattem. In een grote kamer in De Marke mocht ik hem lesgeven. Hij was bang voor mij en ik voor hem.ā€ Beiden lachen als ze hieraan terugdenken. Inmiddels voelt het heel anders. ā€œEerst was onze verhouding docent en leerlingā€, vertelt Ilham, ā€œmaar nu voelt het als familieā€.Ilham heeft een universitaire opleiding gevolgd in Oost Turkestan dat een provincie van China is. De Oeigoeren mogen van de Chinese machthebbers op hun universiteiten alleen de Chinese taalgebruiken en leren. Engels is verboden. ā€œHet begin was heel moeilijkā€, zegt Tineke. ā€œWe hadden niets, geen gezamenlijke taal, geen lesboeken en hij kende onze letters en klanken niet. We moesten communiceren met gebarentaal. Ik raakte dan een tafel aan en zei ā€˜tafelā€™. Dat moest Ilham herhalen. Daarna stoel en zo ging het verder. Het was heel vermoeiend voor Ilham en mijzelfā€. 

Afspraak is afspraak
ā€œTineke was ook heel strengā€, vult Ilham aan. ā€œNa twee weken ben ik twee keer te laat gekomen voorde afspraak. Ik was het niet zo gewend, maar voor Tineke is het: afspraak is afspraak. Ik kreeg toen een briefje van haar ā€˜Ga maar googelenā€™ en leerde dat het in Nederland heel belangrijk is om op tijd te komenā€.Ilham volgt nu een keer per week lessen bij Tineke. Zij houdt van haar leerlingen de vorderingen en afspraken bij in een schrift. Voor elke leerling een apart schrift en inmiddels is ze voor Ilham bezig in zijn derde schrift. In de beginfase kreeg hij elke week huiswerk van haar. Naast de taallessen van Tineke heeft Ilham ook een Inburgeringscursus gedaan bij Landstede. ā€œDaarna ben ik de Schakelklas van Windesheim gaan doen en toen begon ik echt de taal te lerenā€.

Inmiddels zijn Ilham en Tineke helemaal op elkaar ingespeeld en kennen ze elkaar door en door. Als Ilham vertelt, vult Tineke hem aan en soms verbetert ze een woord. Ilham voelt zich thuis bij Tineke. ā€œAls ik verdriet heb, dan heb ik iemand nodig die mij even kan opvangen. Toen ik mijn vader heb verloren, kon ik daar goed met Tineke over pratenā€. Tineke komt ook regelmatig bij Ilham en zijn gezin thuis. Zijn twee kinderen noemen haar oma Tineke. Rahila, Ilhams vrouw, heeft Ellis van Zaal als taalcoach gehad. Zowel Ilham als Rahila spreken nu goed Nederlands en hebben alle twee een baan. Rahila is gediplomeerd verzorgende IG bij Het Baken in Hattem. Ilham is sinds enkele maanden werkzaam bij een nieuwe werkgever als monteur. Ze zijn blij dat ze in Hattem wonen en hebben hier nieuwe vrienden gemaakt en kennen veel Hattemers met wie ze omgaan. 

Kleine lettertjes lezen
Vanuit Vluchtelingenwerk in Hattem krijgt elke nieuwkomer een maatschappelijk begeleider en een taalcoach. Andre was een paar jaar de begeleider van Ilham. In het begin wordt een nieuwkomer geholpen met formulieren invullen zoals het aanvragen van toeslagen. ā€œIlham is daar inmiddels heel handig in. Hij leest heel goed de kleine lettertjes en dat doet hij heel goedā€, vertelt Tineke trots.ā€œIlham is ook heel goed met computers. Als ik een computerprobleem had dan zette hij de computer eerst in het Chinees, maar nu lost hij alle problemen in het Nederlands op. Dat is fantastischā€.
Ilham is ambitieus en wil verder. ā€œIk ben nu Field Engineer in opleiding en wil eerste monteur worden. Ik werk nu vier dagen per week en ga een dag naar schoolā€. De hulp van Tineke kan hij goedgebruiken bij zijn opleiding zeker bij werkstukken. Ilham gaat daarom nog steeds elke donderdagavond naar Tineke die in haar huis een speciale kamer heeft voor haar leerlingen. ā€œIk geef elke dag lesā€, vertelt Tineke, ā€œwant ik help ook studenten Theologie uit Zuid Korea die in Nederland studeren. Dat doe ik ook al heel langā€. Het werk van Tineke wordt gewaardeerd, niet alleen door Ilham, maar ook door Vluchtelingenwerk. Vorig jaar was ze tien jaar taalcoach en toen kreeg ze een prachtig boeket bloemen. Maar als het aan Tineke ligt dan gaat ze nog heel lang door met dit werk en daarmee doet ze niet alleen zichzelf maar ook Ilham en de andere leerlingen een groot plezier.

***Video Wilt u meer weten over deze stadsgenoten? Kijk dan vanaf komende vrijdag naar Nieuws uit Hattem en omgeving, het wekelijkse actualiteitenprogramma van RTV Hattem op tv. Of bekijk het video-verslag op rtvhattem.nl. Dit is een co-productie van De Hattemer en RTV Hattem.

Afbeelding
Afbeelding