Afbeelding
.

Beeldhouwersgilde verwijdert beelden uit Stadstuin

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Het Beeldhouwersgilde heeft de beelden die nog over zijn van de wisselexpositie uit de Stadstuin verwijderd. Nadat weer pogingen zijn gedaan om de beelden te vernielen, is de lol om de stad te verfraaien er af voor de kunstenaars. De overige beelden hebben een veilig onderkomen gekregen in het Steengoed Atelier Beernink.

Nadat eerder dit jaar het beeld van de kikker verdween uit de expositie zijn nu wederom pogingen gedaan om de andere beelden van de sokkels af te trekken. Afgelopen week werd geconstateerd dat er met bruut geweld aan de kunstwerken is getrokken. “Ook de andere beelden in Stadstuin De Doelen staan los van de sokkel”, vertelt een aangeslagen voorzitter Dries Jonker van het Beeldhouwersgilde Hattem. “Het is een trieste ontwikkeling dat er weer mensen zijn geweest die hebben geprobeerd om de beelden te vernielen. Het doel van deze wisselexpositie om de binnenstad van Hattem nog mooier te maken met onze beelden moeten we nu helaas loslaten. Het Beeldhouwersgilde heeft besloten om alle beelden weg te halen, zodat er niet nog meer beelden vernield kunnen worden. In overleg met de gemeente Hattem gaan we onderzoeken hoe we in de toekomst verder invulling kunnen geven aan de tentoonstelling in de stadstuin”.

Het Beeldhouwersgilde is de drijvende kracht achter de tentoonstelling in de Stadstuin. Sinds 2016 worden de kunstwerken jaarlijks gewisseld. De blijvende sokkels zijn geplaatst door de gemeente. Het Beeldhouwersgilde draagt zorg voor een wisselende expositie van beeldhouwwerken. Doel van de tentoonstelling is om de route van de haven naar de binnenstad mooier te maken en te versterken. Iedereen kan zo genieten van de prachtige kunstwerken van de leden van het gilde. Voorlopig is dit dus van de baan dankzij de recente ontwikkelingen. Waar de vorige keer voornamelijk de boosheid de overhand had, is er nu vooral teleurstelling bij wethouder Auke Schipper. “Het is zuur. Het college baalt ervan dat een groep vrijwilligers die Hattem nog mooier wil maken, opnieuw geconfronteerd wordt met vernielingen. Mensen met een passie voor Hattem die de kunst en cultuuraspect in de binnenstad verder willen versterken”. De wethouder gaat in overleg met het Beeldhouwersgilde om te bezien hoe de beeldentuin in de toekomst op een veilige wijze vorm gegeven kan worden.