Afbeelding
,

Brouwgilde Hulsbergen van start

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD/HATTEM- Afgelopen zaterdag was het feest in het FraterLab van het gloednieuwe Brouwgilde Hulsbergen. Notaris Erik Feijen kwam in traditionele outfit en gewapend met kroontjespen naar de prachtige locatie aan het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Wapenveld. Ook de 5 nieuwe bestuursleden stonden klaar met een brouwschort aan.

Adres van dit monumentale gedeelte van de oude Euromafabriek: Kloosterweg 3. Op steenworp afstand stond namelijk een paar eeuwen geleden het Fraterhuis Hiëronymus van de Moderne Devotie, ook wel Hulsbergen genoemd. En daar werd bier gebrouwen. In 1572 werd het klooster echter geplunderd door de geuzen en de koperen brouwketel werd op de platte kar vervoerd naar Hattem. Sindsdien is de vraag: waar is de ketel? Het Hof in Arnhem sommeerde de inwoners van Hattem in 1575 nog officieel om de ketel terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren: de fraters van het klooster Hulsbergen. Ter ere van deze oorspronkelijke bierbrouwers werd in 2019 Fraterbier in het leven geroepen. Vanaf nu komt er dus weer leven in de brouwerij aan de Kloosterweg.

Hattemer brengt ketel terug
Erik Hof uit Hattem zag de bewegingen bij het oude pand, als hij zijn looprondje deed en de brug overstak. Het bord FraterLab en Brouwgilde Hulsbergen smaakte naar meer. Hij nam contact op met initiatiefnemer Mark Boersma en toen ging het snel. Erik brouwt al jaren ambachtelijk bier. Samen met zijn kameraad Anjo bouwde hij een oude ketel, van de fabriek van Karvan Cevitam in Veenendaal, om tot een heuse brouwketel van 140 liter. Nu schittert die rvs ketel als parel van het gloednieuwe brouwgilde. Onlangs werd de eerste brouw gedaan en afgelopen zaterdag werd na de ondertekening van de notariële akte de eerste brouw gebotteld door de vrienden van het gilde. Iedereen die interesse heeft om bier te willen leren brouwen, of zijn eigen ervaring in te brengen, is welkom in de vereniging. Maak contact via de website Brouwgildehulsbergen.nl.