Afbeelding
Martijn Hospers

Pilot Loket 0-100 van start

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Vorige week is het team van mensen dat hierin samenwerkt op feestelijke wijze gestart met de pilot loket 0-100. Bij deze start waren ook de wethouders Carla Broekhuis en Martijn Hospers aanwezig. Doel is een integrale samenwerking rondom een cliënt vanuit het principe `1 gezin, 1 plan. 1 regisseur’. 

Dit betekent dat inwoners die hulp nodig hebben op één plek terecht kunnen. “Laten we de fictieve familie De Vries uit Hattem nemen. De ouders hebben geen werk en ontvangen een bijstandsuitkering. Ondertussen zijn ze wel op zoek naar een passende baan. Vader en moeder hebben problemen in hun relatie en ze hebben hun (financiële) administratie niet op orde. De zoon van het gezin De Vries gaat niet naar school, heeft woedeaanvallen en is het grootste deel van de dagen nacht aan het gamen. Gelukkig komen dit soort situaties niet dagelijks voor in Hattem, maar ze zijn er wel”, geeft gemeente Hattem als voorbeeld. “Bij een gezin als dit zijn er al gauw zo’n zes hulpverleners betrokken: een consulent werk, een consulent bijstand, een maatschappelijk werker, een vrijwilliger van Op Ko€rs (SWH), een consulentjeugd en een leerplichtambtenaar. Al deze hulpverleners maken, samen met het gezin, een plan voorde aanpak van ‘hun’ deel van het probleem. 

Er worden dus al snel zes plannen van aanpak gemaakt. Maar er is niet altijd iemand die het overzicht heeft op de totale aanpak voor het gezin. En er is dus ook niet altijd iemand die de regie voert over de hulp. Daarom vinden we het belangrijk dat we metéén aanspreekpunt gaan werken voor dergelijke gezinnen. Er is dan één regisseur die het overzichten de regie heeft en die zorgt voor een goede samenwerking en afstemming tussen betrokkenen ende hulpvrager. Deze regisseur zit in het Loket 0-100 waar alle hulpverleners bij elkaar komen”, legt de gemeente uit. 

Het team 0-100 bestond tot voor kort uit gemeentelijke consulenten. Nu is dit uitgebreid met functies vanuit de lokale ketenpartners zoals de GGD Noord- en Oost-Gelderland, Vérian, StichtingWelzijn Hattem en MEE Veluwe. Samen vormen zij de toegang voor alle zorg- en ondersteuningsvragen van alle Hattemers. Te denken valt aan opvoedingsvragen, huishoudelijke hulp voor ouderen, maatschappelijk werk. Het gaat bij het Loket 0-100 om de organisatie en samenwerking achter hulpvragen op het gebied van werk, inkomen, Wmo en jeugd. Het loket is geenfysiek loket. Via het loket kan iedere Hattemer van jong tot oud (0 tot 100+ jaar) zorg en ondersteuning krijgen.