rechts Anita Bos. Naast haar zit haar vriendin Marianne van der Meer die ook een duofietsbegeleider is.
rechts Anita Bos. Naast haar zit haar vriendin Marianne van der Meer die ook een duofietsbegeleider is. .

Ontmoeting met een Hattemer - Deze keer Anita Bos

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM- Hattemers hebben hem vast wel een zien rijden. De duofiets van De Bongerd. Een fiets waarop twee mensen naast elkaar zitten; een vrijwilliger en een bewoner van De Bongerd. Het verzorgingshuis heeft een groep van vijf vrijwilligers die bewoners de mogelijkheid bieden een fietstochtje te maken door Hattem en omgeving. Een van die vrijwilligers is Anita Bos.

Anita woont al 35 jaar in Hattem en sommigen zullen haar kennen van de huisartsenpraktijk van de dokters Drewes en Rischen toen die nog aan de Eijerdijk zat. ā€œIk was daar destijds doktersassistente. Dat vond ik mooi werk, maar toen de kinderen kwamen, ben ik uiteindelijk gestopt met dit werk. Maar je verleert het nooit. Want de afgelopen maanden werkte ik voor de GGD bij het vaccineren. De eerste dag dat ik ingewerkt zou worden heb ik meteen een vaccinatie gezet en daarna de hele middag geprikt. In eerste instantie vond ik het prikken heel leuk om te doen, maar later ben ik de voorbereiding gaan doen. Dat is precies werkā€.

Omdat het vaccinatiewerk bij de GGD nu is afgenomen heeft Anita weer tijd voor andere zaken. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. Tweemaal per week wandelt ze met haar goede vriendin Marianne van der Meer, die sinds kort ook duofietsbegeleider is.

Anita zelf is al enkele jaren actief als duofietsbegeleider bij De Bongerd. ā€œIk ben dit gaan doen via de kerk. Er was op dat moment een nijpend tekort aan personeel en ze zochten vrijwilligers. Dat was een mooi moment om te beginnen. Ik maak een keer per week een fietstochtje met een van de vier bewoners die aan mij zijn toegewezen. Ik vind het fietsen een mooie manier om met ouderen te werken. Het is goed voor de geest en het lichaam en een mooi uitje. De bewoner beslist zelf of die mee wil fietsen. Soms moet ik wat overredingskracht gebruiken, maar de autonomie van de bewoner staat voorop. Ook kan de bewoner ervoor kiezen of die wel of niet meetrapt. Als hij gewoon lekker wil zitten zonder te trappen dan kan dat ookā€.

Mooie ervaring
ā€œAls ik met een bewoner ga fietsen, dan maak ik eerst een praatje waar iemand vandaan komt of naartoe wil. Een bewoner van in de 90 wilde naar Wezep waar zijn zoon woonde. Wij fietsten er samen heen en zodra hij de straat in fietste waar zijn zoon woonde, begon zijn gezicht op te lichten. Zijn zoon en vrouw waren toevallig thuis dus we troffen het. Het is prachtig om te zien hoe zoā€™n gezicht kan veranderen. Dan begint de bewoner te leven. Helaas is deze man de week daarna overleden. Dat is wel triestā€. Terwijl Anita vertelt kan je aan haar ogen en gezicht zien dat deze ervaring haar nog steeds raakt.

ā€œHet is nog een hele toer om te gaan fietsen. De bewoners worden steeds ouder en kunnen minder. Gelukkig helpt het personeel om mensen op de fiets te zetten. De dingen die ik meemaak zijn niet alleen mooi, maar soms ook schrijnend. Ik fietste met een mevrouw naar het huis waar zij tot voor kort woonde. Er kwamen toen allemaal verhalen en hoe het komt dat ze toch naar De Bongerd is gegaan. Deze mevrouw stond nog met een been in haar oude leven en een been in haar leven in het verzorgingshuis en dat was best lastig voor haarā€.

ā€œSoms leven mensen alleen nog maar in het verleden. Tijdens het fietsen praat een meneer alleen over vroeger en de oorlog. Dat heeft mijn interesse wel en dat maakt de dag voor mij wat interessanter. Maar er zijn ook dementerende mensen en het is lastig om daar een gesprek mee te hebben, want die zijn kort van geheugenā€.

Batterij leeg
ā€œWe hebben een elektrische fiets, maar een keer was de batterij niet voldoende opgeladen. Ik fietste toen met een mevrouw op de Hollewand. De mevrouw werd helemaal nerveus of ze op tijd voor het middageten zou zijn. Ze begon te mopperen en zei: ā€™Je fietst helemaal nietā€™. Dat deed ik natuurlijk wel, maar zonder batterij is het veel zwaarder, zeker als je vanaf de Hollewand omhoog moet. Ja, als de batterij leeg is mag je wel een goede conditie hebbenā€, lacht Anita.

ā€œDe bewoners vinden onze gezamenlijke fietstochtjes fijn. Ze zijn blij dat ze weer even deelgenoot waren van de samenleving. Het geeft een gevoel van verbondenheid. Je moet wel een empathisch vermogen hebben om dit te doen. Het geeft mijzelf in ieder geval veel voldoening en ik neem aan de bewoner ookā€.

***

Video

Wilt u meer weten over deze stadsgenoot? Kijk dan vanaf komende vrijdag naar Nieuws uit Hattem en omgeving, het wekelijkse actualiteitenprogramma van RTV Hattem op tv. Of bekijk het video-verslag op rtvhattem.nl.

Embed not supported

Dit is een co-productie van De Hattemer en RTV Hattem.

***

Hanzeheerd De Bongerd zoekt vrijwilligers. Er zijn diverse vacatures zoals chauffeur dagverzorging, gastvrouw/gastheer, begeleiding handwerkgroep of een kaartje leggen tijdens de mannenochtend en spelletjesmiddag. Voor meer informatie of aanmelden, kunt u contact opnemen met: Henriƫt Vijge vrijwilligerscoƶrdinator de Bongerd 038-4445851/06-10226037 of via e-mail: vrijwilligersdebongerd@hanzeheerd.nl. Of kijk op de website www.hanzeheerd.nl.