Buurtsportcoaches
Buurtsportcoaches HUB Hattem

Buurtsportcoaches zitten niet stil

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – De buurtsportcoaches van ‘HUB Hattem’ zitten vol plannen voor de toekomst. Als spin in het web zetten zij zich in om Hattem gezond en vitaal te houden.

Identiteit

Om duidelijk tot uiting te laten komen waar de buurtsportcoaches voor staan werd gekozen voor een nieuwe naam: ‘HUB Hattem’. Deze nieuwe identiteit geeft volgens Marijke Tip, Leon ten Klooster en Jesse Broekhuis duidelijk aan waar zij als buurtsportcoaches in Hattem voor staan. “Wij organiseren activiteiten die erop gericht zijn om de inwoners van Hattem meer te laten bewegen en kennis te laten maken met verschillende sportactiviteiten en sportverenigingen die de gemeente Hattem rijk is. De nieuwe naam geeft duidelijk aan waar we goed in zijn: een actieve verbinder zijn, een ’hub’, tussen inwoners, organisaties en verenigingen op het gebied van sport, bewegen, onderwijs, buurt en gezondheid. Bovendien spoort HUB (Hup!) je aan om lekker actief bezig te zijn. We werken aan veel belangrijke thema’s voor Hattemers: bijvoorbeeld campagnes van Jongeren op Gezond Gewicht, aangepast sporten, het ondersteunen van sportverenigingen, ZitFit voor ouderen, bewegingsonderwijs en Jungle beweeglessen voor kleuters. Al die activiteiten brengen we graag samen onder één nieuwe naam”.

Bruggenbouwer

“De buurtsportcoach is een bruggenbouwer tussen buurt, onderwijs en sport. Samen met scholen, sportverenigingen en instellingen werken we aan een gezonde en actieve leefstijl voor alle inwoners in de gemeente Hattem. Het HUB Hattem team is in dienst bij MFC de Marke. De gemeente Hattem is opdrachtgever”, geeft Jesse Broekhuis aan. Jesse is sinds augustus actief als buurtsportcoach. Helemaal onbekend in Hattem was de Wapenvelder niet. Hij gaf al zwemlessen in de Marke. “Het bevalt goed om als buurtsportcoach actief te zijn. Ik merk dat de activiteiten die ik doe waardevol zijn voor de inwoners van Hattem”. Hoewel de drie buurtsportcoaches veel samenwerken hebben ze daarnaast allemaal een eigen specifiek takenpakket. Marijke is coördinator en JOGG-regisseur. Leon is verantwoordelijk voor het aanbod voor senioren. Jesse gaat zich inzetten voor het aangepast sporten.

Sociaal aspect

Leon is bijna 2 jaar buurtsportcoach in de Hanzestad. Als aanspreekpunt voor het sporten voor senioren gaat hij wekelijks op pad om het bewegen onder ouderen te bevorderen. “Ouderen zitten vaker thuis. Terwijl bewegen juist ook goed is voor hen. Fysiek, maar ook mentaal. Daarnaast is het sociale aspect heel belangrijk, iets waar we altijd veel waarde aan hechten tijdens de activiteiten.

Zijn collega Jesse is zich ervan bewust dat het aangepast sporten in Hattem nog in de kinderschoenen staat. Hij zit vol ideeën om daar verandering in te brengen. Eén van de plannen is het ontwikkelen van een sportmixclub voor kinderen en jongeren met een beperking.

Veel bereikt

Coördinator Marijke werkt na 4 jaar nog altijd met veel plezier als buurtsportcoach. “Het is supermooi om te zien waar we zijn gestart en nu staan. De afgelopen jaren is al enorm veel bereikt op het gebied van gezondheid en beweging”. Als hoogtepunt noemt Marijke de 7 dagen Waterchallenge waar het afgelopen jaar maar liefst 1200 Hattemers aan meededen. “Qua percentage het hoogste aantal deelnemers op de hele Noord-Veluwe”.

De buurtsportcoaches zijn blij dat inmiddels veel verenigingen, scholen en organisaties de weg naar de buurtsportcoaches weten te vinden. Ze geven aan zich onvermoeibaar te blijven inzetten om alle Hattemers van jong tot oud in beweging te krijgen. Zo zijn er plannen om in samenwerking met de gemeente een pannakooi te realiseren nabij de Marke.

Activiteiten jongeren

Ook voor de oudere jeugd willen de buurtsportcoaches graag leuke activiteiten organiseren. Ze horen dan ook graag aan welke sportactiviteiten de jongeren behoefte hebben. “Wat missen jullie? Wat vinden jullie leuk om te doen? Geef het door aan de jongerenwerkers in Hattem of neem contact met ons op”, zo roepen de buurtsportcoaches op.

“Graag blijven wij als buurtsportcoaches op de hoogte van alle activiteiten rondom sport en bewegen binnen de gemeente Hattem. Kan uw school, sportvereniging, bedrijf of instelling ondersteuning gebruiken bij het organiseren van activiteiten? Neem dan gerust contact op met de buurtsportcoaches, want samen staan we sterker. Ons netwerk blijft groeien en zorgt er voor dat we mensen en organisaties met vragen altijd door kunnen verwijzen en in contact kunnen brengen met de juiste personen”.

Herfstvakantie

In de herfstvakantie organiseert HUB Hattem leuke activiteiten. Op dinsdag 19 oktober Sportnite voor groep 5 tot en met 8 en op donderdag 21 oktober Trefbalgames voor groep 3 tot en met 8. Kijk voor meer informatie op: www.hubhattem.nl of stel je vraag via info@hubhattem.nl.