
Ontmoeting met een Hattemer: Deze keer Sascha Brandt en Jurian Rietberg
In 2018 stond een oud, vervallen huisje te koop aan het Roseboomspoor. Sascha Brandt en Jurian Rietberg zagen de potentie van het huis en besloten het te kopen. “Het huis had lang leeggestaan en er moest veel aan gebeuren. Wij zijn begonnen te slopen”, vertelt Sascha, “maar al gauw bleek dat het huis slechter was dan we dachten. Wat gaan we doen?, dachten we. Uiteindelijk besloten Jurian en ik om alles aan te pakken. Gelukkig zijn wij handig en onze vaders en veel vrienden wilden ons helpen”.
Sascha werkt bij Climate Strategies, een internationale organisatie in Londen, dat een netwerk is van klimaatonderzoekers. Jurian is Service Engineer bij Hellebrekers, een groot installatiebedrijf. Met deze achtergronden was het voor hen een uitgemaakte zaak dat de herbouw zo duurzaam mogelijk moest zijn.
Sascha: “Voor ons was stap 1 bij het duurzaam maken van de woning van het gas af gaan. Op een gegeven moment stonden alleen de buitenmuren nog overeind. We wilden vloerverwarming en die ook aan de onderkant isoleren. We zijn toen begonnen met de vloer en hebben daar een 13 cm hoge isolatielaag aangebracht. Om het huis behaaglijk te krijgen, hebben we een luchtwaterwarmtepomp genomen. Dat was mogelijk met ISDE-subsidie”.
Omgekeerde airco
“Zo’n warmtepomp werkt als een omgekeerde airco”, legt Jurian uit. “De pomp haalt warmte uit de lucht van buiten. Dat gaat naar binnen en daarmee verwarmen we de woning. De koude lucht van binnen gaat dan naar buiten. Zelfs als het vriest, maakt de warmtepomp warme lucht. Voor 1 deel elektra (Kwh) krijgen wij 3 à 4 delen warmte terug. We hebben de warmtepomp ingesteld op 45 graden. Het duurt dus lang om alles op te warmen”.
“Daarom hebben we ook een palletkachel”, vult Sascha aan. “Biomassa is niet zo goed voor het klimaat, maar we gebruiken de kachel als back-up voor als het heel koud is en we het snel warm willen hebben”.
“Stap 2 was voor ons een goede isolatie”, vervolgt Sascha. “Niet alleen hebben we de vloer goed geïsoleerd, ook op de muren zit een dikke laag isolatie. En we hebben 3-dubbel glas. Ook hiervoor hebben we gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden”.
“We hebben door deze isolatie een heel prettig en comfortabel klimaat in huis. Het is een heel stil en rustig huis”, aldus Jurian.
Sascha: “Stap 3 is het gebruik van zonnepanelen. We hebben er niet zo veel, omdat we een klein dak hebben. Ook voor de aanschaf van zonnepanelen kan je subsidie krijgen in de vorm van de BTW terugvragen. We gaan nu nog een schuur achter het huis bouwen en op dat dak komen ook zonnepanelen”.
“Stap 4 is voor ons de tuin. We willen er niet teveel tegels in hebben. Ook krijgen we een sedumdak op de schuur. Het leuke is dat je hiervoor lokaal subsidie kan krijgen via Veluwe Duurzaam”.
Energiecoach geworden
“We hebben veel aan de adviezen van Veluwe Duurzaam gehad. Ik ben hier zelfs zo enthousiast over dat ik energiecoach ben geworden. Ik heb daarvoor een aantal avonden cursus gevolgd en inmiddels heb ik tien keukentafelgesprekken gehad met mensen die hun huis willen verduurzamen. Het is heel prettig om zonder een verkopende partij een gesprek te hebben en mensen wegwijs te maken waar informatie van de overheid te vinden is. Je kan al met heel kleine dingen verduurzamen, bijvoorbeeld door folie achter de radiator aan te brengen of een borsteltochtplaat voor de brievenbus”.
“Wij hebben ook zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt”, vertelt Sascha. “We hebben buiten veel hout gebruikt, een fijn materiaal om mee te werken”.
“Ja, en het hout dat wij hebben gebruikt voor de gevel is thermisch gemodificeerd loofboomhout van snelgroeiende bomen”.
“Jurian en ik realiseren ons dat niet iedereen het huis kan aanpakken zoals wij dat hebben gedaan. Het belangrijkste is bewustwording. De grote stappen moeten op landelijk niveau door de politiek en industrie worden gezet. Maar wij kunnen zelf nadenken over dingen zoals het eten van vlees. Hoe vaak eet ik vlees? Waar komt mijn vlees vandaan? Begin november ga ik naar Glasgow. Daar is de klimaattop COP26. Ik reis daar vanuit Amsterdam naar toe met de klimaattrein. Ook dat is bewustwording. Er zijn goede treinverbindingen naar Londen, dus vliegen doe ik sowieso niet”.
Het gebeurt regelmatig dat wandelaars of fietsers die langs het huis komen blijven staan en vragen stellen. Jurian en Sascha zijn blij met hun duurzame huis en willen hun kennis graag met anderen delen. In de toekomst willen ze ook meedoen met de duurzame huizenroute.
***
Wilt u meer weten over deze stadsgenoot, kijk dan naar Nieuws uit Hattem en omgeving, het wekelijkse actualiteitenprogramma van tv-Hattem.
Of bekijk het video-verslag op het YouTube-kanaal van RTV Hattem; https://www.youtube.com/watch?v=rRk2CdjSThA