Afbeelding
.

Samen met jeugd problemen aanpakken

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM ā€“ Het onderwerp hangjeugd en vandalisme houdt de gemoederen in Hattem al enige tijd bezig. 

Ook het afgelopen weekend was het weer raak en werden op verschillende locaties vernielingen aangericht. Reden voor de raad om de jeugdoverlast als extra punt maandagavond aan de agenda te voegen.

Positieve toon

ChristenUnie raadslid Marinus Kers pleitte voor een positieve toon als het gaat over onze jongeren. De fractie pleit voor een meer integrale aanpak waarbij jongeren niet alleen deel van het probleem, maar ook deel van de oplossing zijn en vroeg de wethouder om te bezien wat daarin mogelijk is. De CU wil een aanpak die meer inzet op het aangaan van een relatie met de jongeren, zodat ze deel van de oplossing in plaats van het probleem worden. ā€œEen aantal gemeenten in ons land heeft inmiddels ervaring opgedaan met de ā€œIJslandse aanpakā€. Op basis van onderzoek en samen met jongeren en hun ouders wordt gekeken naar hun totale leefsituatie. Dit leidt tot een succesvolle terugdringing van middelengebruik en daarmee ook de overlast. 

IJslands model

ā€œAls ChristenUnie zouden we het liefst zien dat Hattem hierbij aansluit en door middel van het IJslands model voor een warmere aanpak van de problemen zorgtā€. De andere politieke partijen deelden de zorgen van Kers. ā€œMet de meeste Hattemse jongeren in Hattem gaat het goed. Er zijn jongeren die extra zorg en aandacht nodig hebben. Hangjongeren maken ook deel uit van de Hattemse samenleving. Het wordt irritant wanneer er vernielingen worden aangericht. Ga met ze in gesprek om een oplossing te vinden waardoor de overlast wordt beperkt. Daarbij speelt de verbinding met het onderwijs een belangrijke rolā€, aldus Teun Juk (CDA). Ook Gina Guldenaar van Hattem Centraal pleit voor een goed gesprek. Tijdens de Raad op Straat heeft ze samen met Arend Palland (CU) en Robert Klaassen (CDA) leuke gesprekken gevoerd met de jeugd. Daaruit bleek dat de jongeren de vernielingen ook vervelend vinden. Ze missen een goede verlichte locatie om samen te chillen. Ook willen ze graag dat de openingstijden van het jeugdhonk dat nu twee keer in de week tot 22.00 uur open is, worden verruimd. Guldenaar gaf aan dat het probleem verplaatst wordt omdat omliggende plaatsen een strak beleid hanteren rondom hangjeugd. Hierdoor komen deze jongeren naar Hattem waar veel minder controle is.

Handreiking

De PvdA is blij met de positieve insteek van de CU. De fractie van D66 ziet het voorstel van de CU als handreiking aan de professionals van de gemeente. Burgemeester Marleen Sanderse stelt dat het allerlaatste wat je wilt is om de jongeren weg te jagen. Zij doelt op de mogelijkheid voor een proef om een Mosquito systeem in te zetten om de jeugd te weren bij de Verkentoren. ā€œHet is niet dat we willen dat de jongeren niet samenkomen. We willen dat ze bij die monumentale toren wegblijven waar vernielingen worden aangerichtā€.

De burgermoeder wil juist met de jongeren in gesprek om te vragen waar ze behoefte aan hebben en wat ze zelf kunnen bijdragen. ā€œJongeren zitten niet te wachten op beleidsdocumenten waarin wij zeggen wat de goede richting isā€.

Het overlastnetwerk is met een nieuwe jongerenwerker en een tweede wijkagent die binnenkort in Hattem aan de slag gaat op volle sterkte om de problemen samen met alle betrokkenen op te pakken. Burgemeester Marleen Sanderse gaf in haar reactie tijdens de raadsvergadering verder aan dat de ambtenaren gaan kijken naar het voorgestelde IJslands model. Op die manier moeten de voor Hattem waardevolle elementen aan het licht komen.