Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Herstel zomerdijk Hoenwaard afgerond

Algemeen

HATTEM- Het herstel van het gat in de zomerdijk in Hoenwaard is voorspoedig verlopen, meldt Waterschap Vallei en Veluwe. ā€œDeze week worden de laatste puntjes op de i gezet en de herstelwerkzaamheden afgerond.ā€

Op 19 juli brak de zomerkade van de uiterwaarde Hoenwaard door. Het gat in de kader werd in eerste instantie gedicht met 300 big bags zand. Daarna is de uiterwaarde leeggepompt om verdere schade voor landeigenaren te voorkomen. Voordat definitief herstel van de bres van start kon gaan, moest eerst het water in de IJssel en het Apeldoorns Kanaal zakken. De definitieve herstelwerkzaamheden konden medio augustus van start gaan. De uitvoering van het herstel is voorspoedig verlopen. Zo is er een duiker geplaatst in de teensloot om meer steun te geven aan de nieuwe kade. Het nieuwe talud is opgebouwd met klei in de richting van het kanaal. Vervolgens zijn in segmenten de big bags verwijderd. In week 35 was het gat gedicht.

Nieuwe grasmat

De nieuwe kade is aan de kant van het Apeldoorns Kanaal voorzien van stapelzoden. Dit zorgt voor een snel(ler) gewortelde grasmat. Hierdoor heeft een volgend hoogwater geen grip op de vers gebouwde kade. Aan de kant van de polder is gras gezaaid. Tot slot is het wandelpad, het jaagpad, hersteld. Hiervoor is een verharding van (steen)split met leem aangebracht. Hiermee is het herstel van de zomerkader afgerond.