Afbeelding
.

Bieb reikt handvatten aan voor duurzamer leven

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- De Bibliotheek Noord-Veluwe zet dit najaar de belangrijke thema’s ‘Duurzaamheid’ en ‘Klimaatadaptatie’ in de schijnwerpers. 

“De bieb wil het publiek aan het denken zetten en reikt handvatten aan om ook thuis op een laagdrempelige manier de eerste stappen te zetten naar een duurzamer leven. Zo komen er adviseurs en coaches naar de bibliotheekvestigingen, komen er praktische workshops en zijn er verrassende lezingen.”

“De noodzaak voor dit initiatief is hoog”, vertelt bibliotheekdirecteur Hetty van de Weg. “Je weet dat we met z’n allen niet goed omgaan met de aarde, maar als dan in de zomer zo’n alarmerend rapport verschijnt van het klimaatpanel van de Verenigde Naties schrik je toch weer. Je beseft dat je gewoon niet langer met de armen over elkaar achterover kunt blijven leunen. Wanneer wetenschappers schrijven dat het ‘Code rood voor de mensheid’ is, dan moet je gewoon aan de slag.” Van de Weg benadrukt dat de bieb alleen initiatiefnemer is in dit duurzaamheidstraject. “Wij hebben het plan opgevat, maar de inhoudelijke kant van het verhaal laten we over aan deskundigen. Iedereen die we benaderden reageerde enthousiast. Voor de gemeenten Epe en Heerde worden we fantastisch geholpen door speciale beleidsambtenaren en hun netwerk en de gemeenten Elburg, Hattem en Oldebroek hebben ons gekoppeld aan Veluwe Duurzaam, een organisatie waar geweldig veel kennis zit op dit terrein.”

In de maand september trapt de bieb af met een item dat dicht bij huis ligt. Gera van den Berg, schrijfster van het boek ‘Op Orde!-minimaliseren in het gezin’, komt 16 september naar Elburg en 21 september naar Epe. Tijdens een interactieve lezing en een aansluitende workshop geeft zij praktische tips en adviezen voor een opgeruimd huis en een duurzame levensstijl.

Energiecoaches

Van 8 tot en met 16 oktober is de ‘Week van de Duurzaamheid’. Dan is er in de regio Noord-Veluwe van alles te ervaren op gebied van duurzaamheid. Ook de Bibliotheek Noord-Veluwe doet hier aan mee. In deze periode kunnen inwoners kosteloos in gesprek met een energiecoach of een -adviseur in verschillende bibliotheekvestigingen. Een energiecoach is een kundige vrijwilliger die tips kan geven over kleine energiebesparende maatregelen in huis. Een energieadviseur is een onafhankelijke professional die inwoners adviseert bij vragen over grote energiebesparende maatregelen. Eind september is op www.bibliotheeknoordveluwe.nl een compleet overzicht te vinden, waarop is te zien waar en wanneer de coaches en adviseurs beschikbaar zijn.

En er is meer in diezelfde periode: wie in de gemeenten Hattem, Elburg en Oldebroek naar de bieb gaat en benieuwd is naar de luchtkwaliteit van zijn woning, kan vanaf 1 oktober gratis een CO2-meter lenen. Deze kan worden aangevraagd via Veluwe Duurzaam en worden opgehaald bij de bibliotheek. Aanvragen kan via www.veluweduurzaam/energiebieb.

Voedselbos

Ook voor november en december zijn er duurzaamheidsitems in ontwikkeling bij de Bibliotheek Noord-Veluwe. Hetty van de Weg daarover: “Voor november zijn we bezig met een item over duurzaam eten en drinken. Er komt in ieder geval een mooie lezing over ‘Voedselbossen’ die mensen weer een stukje terug naar de natuur helpt. Voor december hebben we iets voor kinderen van de basisschool in petto. En voor de langere termijn, denk aan het voorjaar van 2022, willen we nog een keer uitpakken met het thema ‘Klimaatadaptatie’, en gaan we kijken hoe we de mensen kunnen helpen met het klimaatproof maken van hun tuin.”