Dries Jonker staat bij de sokkel waar voorheen zijn beeld opstond. In zijn hand de afbeelding van zijn prachtige beeld van de kikker.
Dries Jonker staat bij de sokkel waar voorheen zijn beeld opstond. In zijn hand de afbeelding van zijn prachtige beeld van de kikker. .

Beeld verdwenen uit Stadstuin

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Verdwaasd kijkt Dries Jonker naar de lege sokkel in Stadstuin De Doelen, waar tot voor kort zijn beeld van een kikker opstond. 

Het beeld dat deel uit maakt van de wisselexpositie van het Beeldhouwersgilde Hattem is vermoedelijk vorige week in de nacht van zaterdag op zondag verdwenen. Jonker doet de oproep om te melden waar het unieke beeld van hartsteen is gebleven. Dat dit met woest geweld moet zijn gebeurd, is duidelijk. Het beeld is gemaakt van Cristallino, een harde mooie steensoort. Om dit zware beeld op te tillen zijn minstens twee personen nodig. Daarbij was het beeld bevestigd met boutjes die alleen met een speciale inbussleutel losgeschroefd kan worden. ā€œHet is triest dat je in Hattem niet meer iets kan exposeren in de buitenlucht, zonder dat het vernield wordt. Met deze wisseltentoonstelling wil het Beeldhouwersgilde de stad verfraaien, dat wordt op deze manier afgebroken. We willen het enthousiasme om samen iets moois voor Hattem te maken vasthouden. Op deze manier is de lol er snel van afā€. 

Jonker is niet de enige die baalt van de verdwijning van het beeld. Ook wethouder Auke Schipper kan er niet bij dat moedwillig kunstwerken vernield of gestolen worden. ā€œHeb respect voor andermans spullen en blijf er vanaf. De beelden in de Stadstuin zijn mooie kunst met een verhaal erachter. Een toevoeging voor de binnenstad. Daar blijf je vanaf!ā€. De wethouder is in overleg met het Beeldhouwersgilde en raadt aan om aangifte bij de politie te doen. Of de verdwijning van het beeld te maken heeft met de toename van overlast door hangjeugd is op dit moment niet duidelijk. Wethouder Schipper geeft aan dat er momenteel hard gewerkt wordt om de aanpak van de overlast een halt toe te roepen. Het is de tweede keer dat er een beeld uit de expositie verdwijnt. Een aantal jaren geleden werd ook al een beeld in de nabijgelegen stadsgracht gegooid. Vermoed wordt dat dit ook ditmaal het geval is. Omwonenden van de Stadstuin twijfelen er niet aan dat de jongeren iets te maken hebben met het missende beeld. De buurtbewoners geven aan dat in de nacht van zaterdag op zondag een grote groep jongeren te vinden was in en rondom de tuin bij de stadsgracht. ā€œDe dag erna was het beeld verdwenen. Dat kan geen toeval zijn. We zijn de overlast van de jeugd midden in de nacht met gemak zatā€.