Afbeelding
.

Ontmoeting met een Hattemer. Deze keer Roel Janssen

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM- Sommige Hattemers kennen Roel Janssen als postbesteller. Maar weinig mensen weten dat Roel een passie voor vogels heeft. 

De tuin bij zijn huis is klein, maar wel vogelvriendelijk. “Er is een vijver, waterbak, voedertafel en nestkastjes voor vogels”, vertelt Roel. “Dit jaar hebben een merel, pimpelmees en koolmees in de tuin gebroed. En er komt regelmatig een sperwer. Dat is niet leuk voor de andere vogels, maar ik vind het ook wel mooi als die een musje pakt, want ook dat is natuur”. Toen Roel nog jong was, vond hij het niet zo leuk dat dieren elkaar opaten. “Vroeger als jongetje keek ik vaak naar natuurfilms. Als een dier een ander dier pakte, dan zei ik tegen mijn ouders: Ze staan erbij om te filmen, dan kunnen ze ook wat doen”.

Vogeltelling Molecaten

Samen met andere vogelaars houdt Roel jaarlijks vogeltellingen van diverse vogelsoorten in Hattem en omgeving. “Dat doen we voor en in nauwe samenwerking met Sovon, een vereniging voor vogelonderzoek in Nederland”. Roel heeft dit jaar samen met Henk Schreuders een broedvogelinventarisatie gehouden op landgoed Molecaten. “Henk en ik hadden kritiek op het kapbeleid, want in het broedseizoen werden beuken gekapt terwijl dit het leefgebied van de zwarte specht is, een beschermde vogel. Vanuit Molecaten hebben ze toen contact met ons opgenomen met de vraag of wij hen konden helpen om de broedvogels in kaart te brengen. Daarop hebben wij deze inventarisatie gemaakt. We doen dat met behulp van kaarten van Sovon. Je moet dan minimaal 10 inventarisatieronden maken op verschillende momenten van de dag. Het ochtendbezoek start voor zonsopkomst. Ook is er een avond en een nachtbezoek. We noteren dan de zang van de vogelsoorten want dat is territorium indicerend”.

Niet iedereen herkent de zang of geluid van verschillende vogels. Maar Roel had al als jongen van 12 jaar interesse in vogels en telde toen al met vriendjes nestjes van vogels. “Ik ben dus al een leven lang besmet met het vogelvirus”, lacht Roel.

Uit de telling op Molecaten kwamen voor Roel verrassende uitkomsten. “Er blijken 3 paar middelste bonte spechten te broeden en dat is best bijzonder. Ook is er een havik die er zijn territorium heeft. Met de uitkomsten kan Molecaten het beheer van de bossen toetsen en mogelijk aanpassen, want zij vinden het waardevol dat deze vogels op het landgoed zijn”.

Wiessenbergsche Kolk

Een ander natuurgebied in Hattem waar veel vogels te vinden zijn is de Wiessenbergsche Kolk. “Vooral in het voorjaar zijn er veel vogelsoorten te vinden zoals ganzen, aalscholvers, futen, wintertaling en de ijsvogel. Die laatste vogelsoort tel ik voor Sovon langs het Apeldoorns kanaal. Ik wandel dan in het voorjaar 6 tot 7 keer langs het kanaal en kijk waar ijsvolgels zitten of dat er baltsende paartjes zijn. Vorig jaar waren er 3 holennesten, maar dit jaar maar 1. Dat kwam door de strenge koude periode afgelopen februari. Mensen denken dat ijsvogels goed tegen kou kunnen, maar dat is niet zo. Als er een strenge winter is en ijs op het kanaal ligt, dan kunnen de vogels niet bij de vissen. Gelukkig kan de populatie zich snel herstellen, want ijsvogels leggen 7 eieren per keer en 2 legsels per jaar”.

Roekenkolonie

Roel is ook betrokken bij de telling van de roekenkolonies bij de Waalstraat en Rijnstraat. “De kolonie is iets geslonken. Ik snap dat als je onder een kolonie woont, dat je dat niet leuk vindt. Aan de andere kant is het broedseizoen en het geluid dat ze dan maken maar kort. Als kind van 7 heb ik zelf een jong kauwtje gehad. Die kwam zo uit het nest. Ik heb hem een jaar verzorgd en als ik uit school kwam en hem riep, dan kwam hij aangevlogen. Na een jaar is hij uitgevlogen naar een kolonie vlak bij ons huis. Het was een mooie ervaring en die gun ik iedereen”.

Samen delen
Twee keer per jaar eind mei en half juni, telt Roel in de uiterwaarden van Wapenveld tot Zalk het aantal kwartelkoningen. “Het is mooi om je te realiseren dat die nacht heel veel vogelaars in de uiterwaarden struinen en kwartelkoningen tellen. Want vogelen is leuk als je dat met anderen kan delen. In Hattem hebben we een app en als er een bijzondere vogel is gesignaleerd, dan geven we dat aan elkaar door. Dat maakt vogelen leuk, samen delen en genieten van de vogels”.

***

Wilt u meer weten over deze stadsgenoot, kijk dan naar vanaf komende vrijdag naar Nieuws uit Hattem en omgeving, het wekelijkse actualiteitenprogramma van tv-Hattem.

Of bekijk het video-verslag op het YouTube-kanaal van RTV Hattem; https://www.youtube.com/watch?v=vw0SX6UfO08