Afbeelding
.

Recordpoging molens draaien

Algemeen

HATTEM – Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat volgend jaar 50 jaar. In het kader van het jubileum wordt een wereldrecord molens draaien georganiseerd. Ook de molenaars van de Fortuin doen mee met deze recordpoging.

Molenliefhebbers

Eind zestiger jaren van de vorige eeuw is een kleine groep van molenliefhebbers gestart met het organiseren van een opleiding tot vrijwillig molenaar.

Uit dit initiatief is in 1972 Het Gilde van Vrijwillige Molenaars voortgekomen. In 2022 bestaat het gilde dus 50 jaar.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft meer dan 2.600 leden. In de loop van haar bestaan hebben ruim 2.300 kandidaten met succes examen gedaan. Ook de Hattemer molenaars hebben hun opleiding genoten bij het Gilde. Hierdoor is het mogelijk dat De Fortuin, net als vele honderden molens in het land, regelmatig draait.

Activiteiten

Om het jubileum luister bij te zetten worden er rondom de molens verschillende activiteiten georganiseerd. Zo wordt er op zaterdag 9 april een wereldrecordpoging molens draaien gedaan. Het is de bedoeling dat er in Nederland die dag zo veel mogelijk molens tegelijk draaien. De recordpoging is van 11.00 uur tot 12.00 uur. De enthousiaste groep van gediplomeerd molenaars van De Fortuin in Hattem doet daar graag aan mee. Samen met een groot aantal collega vrijwilligers, molengidsen en winkelpersoneel, zorgen zij er voor dat de molen en molenwinkel van Hattem iedere zaterdagmiddag open zijn voor publiek. In de zomer periode is de molen ook op woensdagmiddag te bezichtigen. Openingstijden van 13.30 uur tot 16.30 uur.