Afbeelding
.

Update doorbraak zomerkade Hoenwaard

Algemeen

HATTEM - Maandagavond 19 juli, rond 23.00 uur is de zomerkade in Hoenwaard doorgebroken. Hierdoor is de uiterwaarde volgestroomd met water. Er is geen gevaar voor omwonenden en woningen komen niet onder water te staan. 

Maandagavond is er vee binnengehaald dat op lagere delen stond. Er loopt nog vee op de hogere delen van de Hoenwaard. Het vee staat droog en is niet ingesloten door het water. Dreigt het daar toch nat te worden, dan worden ze alsnog verplaatst. 

Het gat wordt gedicht

Het gat in de zomerkade is ongeveer 20 meter lang. De voorbereidingen voor het dichten van de bres in de zomerkade met grote zandzakken, ook wel ā€˜Bigbagsā€™ geheten is in voorbereiding. Naar verwachting duurt het plaatsen van de 300 Bigbags twee dagen. Zodra de zomerkade dicht is wordt het water uit de uiterwaarde gepompt om de schade voor agrariĆ«rs in de uiterwaarden zoveel mogelijk te beperken. Wanneer het waterpeil het toelaat wordt de zomerkade gerepareerd. Naar verwachting is dit medio augustus. 

Over de uiterwaarde Hoenwaard

Het Apeldoorns kanaal staat in directe verbinding met de IJssel. Bij hoogwater in de IJssel stijgt daardoor ook het waterpeil in het Apeldoorns Kanaal. Wanneer het water hoog genoeg staat loopt het over de zomerdijk heen de uiterwaarden in. Daarvoor is deze uiterwaarde ook bedoeld. 

De zomerkade is onderhevig aan slijtage. In het gebiedsproces Hoenwaard 2030 is het plan om deze kade toekomstbestendig te maken. Meer informatie over het gebiedsproces Hoenwaard 2030: https://www.hoenwaard2030.nl/