Peter Voerman (links) heeft in het museum het eerste exemplaar van ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ aan wethouder Auke Schipper.
Peter Voerman (links) heeft in het museum het eerste exemplaar van ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ aan wethouder Auke Schipper. Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem

ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ nu in Voerman Stadsmuseum Hattem

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - In het Voerman Stadsmuseum Hattem is de nieuwe tentoonstelling ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ geopend. Tegelijkertijd is het gelijknamige boek verschenen. Tentoonstelling en boek zijn zaterdag 17 juli in het museum gepresenteerd.

Peter Voerman, kleinzoon van Jan Voerman junior, overhandigde zaterdag in het museum het eerste exemplaar van het boek aan de Hattemse wethouder Auke Schipper. ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ is geschreven door Kees Opmeer uit Ruinen, in samenwerking met Peter Voerman en diens zoon Tijs. Het is voor 34,95 euro verkrijgbaar in de winkel van het museum en is ook online te bestellen.

De tentoonstelling toont attributen uit het familiearchief zoals oude glasplaatcameraā€™s waar Jan Voerman senior vanaf 1900 mee fotografeerde, de schilderkist van Jan Voerman junior, brieffragmenten, en lithodrukken. Van Jan Voerman junior is ook veel, vaak nog niet eerder geĆ«xposeerd, werk tentoongesteld. Speciale aandacht is er voor Anna Voermanā€“Verkade. De moeder van Voerman junior was, samen met dochter Edu, een van de grondleggers van het Montessorionderwijs in Nederland. 

Jan Voerman senior bouwde in Hattem aan zijn geliefde IJssel zijn eigen paradijs. In de achtertuinen van zijn huis en zijn ateliers had hij een grote tuin waarin hij zijn eigen groente en fruit teelde. Maar voor Jan Voerman junior was dit alles niet alleen maar een paradijs. Omdat Jan junior een zwakke gezondheid had, kreeg hij thuisonderwijs van zijn moeder en verschillende kindermeisjes en schilderlessen van zijn vader. Pas in 1912 mocht de toen 22 jaar oude Jan naar de Rijksacademie voor kunsten in Amsterdam. Maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak ging hij weer in Hattem wonen. In 1918 verhuisde Jan Voerman junior vervolgens naar Den Haag.

De tentoonstelling ā€˜Gevangen in een paradijsā€™ is tot en met 30 november in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.