Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap is alert op hoge water

Algemeen

HATTEM - Het Waterschap Vallei en Veluwe verwacht geen bijzondere situaties nu het water in de IJssel stijgt.

“Vanaf vandaag lopen de lagere delen van de uiterwaarden in ons gebied vol. Doordat de hoogwaterperiode kort duurt, is er geen risico dat dijken instabiel worden. Wel houden we dit dagelijks in de gaten. 

Ook zien we veel vragen over de hoogwatergeul bij Veessen. De hoogte van het waterpeil zorgt ervoor dat het op dit moment niet nodig is om de hoogwatergeul op inzet voor te bereiden. De hoogte van het verwachte waterpeil is bij ons in het gebied vergelijkbaar met een regulier hoogwaterpeil in de rivieren in een winterperiode. We zijn alert maar verwachten geen bijzondere situaties in ons gebied”. 

De flinke neerslag in Duitsland zorgt voor een bijzondere situatie voor deze tijd van het jaar. In Nederland komt deze situatie in de zomer voor de vijfde keer voor. In 1980 gebeurde dat voor het laatst. Patrick Gaynor, heemraad van Waterschap Vallei en Veluwe: “Het is uitzonderlijk dat we nu hoogwater hebben. En naar verwachting gaan we dit effect van de klimaatverandering steeds vaker zien. Vallei en Veluwe is goed voorbereid. We adviseren mensen die willen recreëren in de uiterwaarden alert te zijn”.