Marijn staat rechts, links staat zijn teamgenoot Folkert van Surksum, die zich ook kwalificeerde voor het WK.
Marijn staat rechts, links staat zijn teamgenoot Folkert van Surksum, die zich ook kwalificeerde voor het WK. .

13-jarige Marijn naar Wereldkampioenschap Optimist zeilen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- De 13-jarige Marijn Brinkert uit Hattem heeft een fantastische prestatie geleverd: na 8 spannende races op de Grevelingen heeft hij zich geplaatst voor het Wereldkampioenschap Optimist zeilen in Italië. Op 30 juni gaat dit Wereldkampioenschap van start in Riva del Garda en dan hoopt Marijn uiteraard opnieuw een topprestatie te leveren.

Al op zijn zevende begon Marijn met zeilen. “Mijn zus deed aan zeilen en dat leek mij ook wel wat”, vertelt Marijn. Na één training was hij verkocht: “Ik vond het echt superleuk! Vooral het buiten zijn vind ik mooi en er gebeurt heel veel tegelijk. Je moet met je eigen boot bezig zijn, maar bijvoorbeeld ook op anderen letten.” Marijn zeilt in de Optimist. Dit is een 1-mans jeugdzeilboot voor kinderen tot en met 15 jaar. Heel wat uren bracht de jonge zeiler al door op het water – “Gemiddeld 100 dagen per jaar” – en hij ontwikkelde zich steeds meer. De eerste zeilvereniging was Admiraal van Kinsbergen in Elburg, daarna WSV Zeewolde, De Vrijbuiter in Loosdrecht, Famed Coach4 sailing en uiteindelijk het “8 days a week” zeilteam van trainer Pieter vandenBossche. Tot nu toe is dit alles goed te combineren met school. “Ik heb op Het Palet gezeten en zij waren heel flex”, zegt Marijn daarover. “Als ik bijvoorbeeld wat eerder weg moest voor een training, dan kon dat. Ik zit nu op het Celeanum en ook daar steunen ze me gelukkig heel goed.” 

Wedstrijden waren er door Corona helaas niet, tot vorig weekend: het EK en WK selectieweekend op de Grevelingen in Zeeland. Van de ruim 100 Optimistzeilers die in de nationale selectie meevaren, worden de 5 beste zeilers uitgenodigd om naar het Wereldkampioenschap in Riva del Garda, Italië te gaan. De daaropvolgende 5 jongens en 4 meisjes gaan naar het Europees kampioenschap in Cadiz, Spanje. Het waren 8 mooie races in wisselende windcondities. Marijn en zijn team zeilden vooraan, maar het bleef tot de laatste race spannend wie het WK of EK zou halen. Gelukkig bleef Marijn de zenuwen de baas en haalde met een derde plaats in de laatste wedstrijd zijn ticket naar het WK binnen.

Met nog een paar weken te gaan voor het WK begint, wil Marijn de nodige trainingsuren maken. “En dan goed uitgerust beginnen en knallen! Ik vind het moeilijk om mijn kansen vooraf in te schatten, omdat we door Corona maar weinig wedstrijden hebben kunnen zeilen. Ik hoop in ieder geval in de Gold Fleet te komen, de top vijftig.” En wat de toekomst daarna brengt?! “Het zou echt top zijn als ik ooit naar de Olympische spelen zou mogen!”, aldus de enthousiaste Marijn. 

De redactie van de Hattemer wenst Marijn veel succes!