Afbeelding
Theo Smits, Regio Zwolle

Koningin MƔxima bezoekt Regio Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO- Hare Majesteit Koningin MƔxima, lid van het Nederlands ComitƩ voor Ondernemerschap, heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan Regio Zwolle.

Regio Zwolle is een licht bestuurlijke samenwerking van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden waar gemeente Hattem ook deel van uitmaakt. Het bezoek stond in het teken van de samenwerking in de regio om werknemers die hun baan verliezen snel weer aan werk te kunnen helpen en om werkgevers, getroffen door de crisis, te helpen bij de uitdagingen van vandaag, morgen en overmorgen via de ondernemersdienstverlening van de regio.

Koningin MĆ”xima, Geert ten Dam, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, werden bij vakantiepark en familiecamping Beerze Bulten in Ommen ontvangen door RenĆ© de Heer, voorzitter Human Capital Agenda Regio Zwolle en bestuurlijk trekker van de regionale crisis- en herstelaanpak. Het werkbezoek begon met een gesprek met de eigenaar van het vakantiepark en ondernemers uit de touringcar- en bouwsector. De drie ondernemers vertelden over de impact van de coronacrisis op hun bedrijven. Allen zagen een afname van werk voor hun personeel. Een aantal van hen werd (tijdelijk) ondergebracht in andere sectoren. Door het afschalen van de coronamaatregelen kunnen de bedrijven weer, een deel, van hun werkzaamheden hervatten, maar kampen nu met een personeelstekort. Koningin MĆ”xima herkende de uitdagingen en liet blijken de doe-mentaliteit van de ondernemers bij de aanpak van de personele vraagstukken te waarderen.

Bij het tweede gesprek sloten regionale partners aan die ondernemers ondersteunen in het kader van de crisis- en herstelaanpak van Regio Zwolle. Sinds het begin van de coronacrisis zet de regio in op een combinatie van activiteiten voor het behoud en herstel van zowel de economie als de arbeidsmarkt, met het perspectief van ondernemers en inwoners voorop. Via publiek-private initiatieven als de Regio Zwolle Brigade en ā€˜Groei Vooruitā€™, onderdeel van de Human Capital Agenda Regio Zwolle, worden ondernemers door de crisis geholpen en worden zoveel mogelijk mensen geholpen aan nieuw werk en ontwikkelperspectief via scholingsvouchers of loopbaancoaching. De aanpak is een succes, meer dan 1600 inwoners hebben zich reeds gemeld voor ondersteuning. Aan de hand van praktijksituaties werd besproken welke maatregelen en activiteiten goed en minder goed werken en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met bestuurders van partnerorganisaties van Regio Zwolle; Tijs de Bree, gedeputeerde Arbeidsmarkt van de provincie Overijssel, Laurens de Lange voorzitter VNO-NCW Regio Zwolle, Theo Rietkerk voorzitter Zwolse8 (de regionale samenwerking van mbo- en hbo-scholen) en Marjolijn ten Hoonte directeur MVO Randstad bespraken de samenwerking en de ontwikkelingen op de korte en lange termijn.