Fred Voskuil voor het Daendelshuis
Fred Voskuil voor het Daendelshuis .

Bakkerijmuseum klaar voor heropening met nieuw concept

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- Na maanden dicht te zijn geweest, heeft het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem afgelopen dinsdag 8 juni haar deuren weer geopend voor bezoekers. Voor directeur Fred Voskuil en zijn team breekt hiermee het moment aan dat ze éindelijk kunnen laten zien waar ze de afgelopen maanden met ziel en zaligheid aan gewerkt hebben.

Het team heeft de moeilijke periode waarin het museum dicht moest, omgebogen tot iets moois: “In oktober 2019 kochten we het Daendelshuis aan. Toen Corona vervolgens kwam, schrokken we enorm, maar we hebben geprobeerd het positief aan te pakken. Medewerkers waarvan de werkzaamheden wegvielen, hebben geholpen met het opbouwen van het Daendelshuis. Er is zóveel gebeurd!”, vertelt Fred Voskuil enthousiast. Iedere verdieping heeft een eigen functie gekregen. “Voorheen was er een depot aan de Populierenlaan waar de reservecollectie stond. Dat heeft nu een plek gekregen op de bovenste verdieping van het Daendelshuis. Op de tweede verdieping zit onze bibliotheek met wel 20.000 boeken en documentatie.” Die bronnen zijn nu ook gedigitaliseerd. Een gigantische klus waar de receptionisten van het museum zich op hebben gestort. De eerste verdieping en de begane grond zijn de publieksruimtes. “Grote verandering is dat de horeca, die voorheen versnipperd over de verschillende locaties zat, nu in het Daendelshuis samengebundeld is. Individuele gasten kunnen we hier welkom heten, maar we hebben nu ook een ruimte die je kunt reserveren. Verder hebben we natuurlijk het spijslokaal en de poffertjessalon; het is allemaal hier te vinden.”

Een officiële opening van het Daendelshuis zit zeker in de planning. “Maar we willen dat goed doen en wanneer het zonder restricties kan”, zegt Fred. “Het iconische pand is voor ons zo’n belangrijk onderdeel, het zet het Bakkerijmuseum op de kaart en is ons visitekaartje.” Wat ook nog in de pijpleiding zit, is het toevoegen van een nieuwe activiteit. Fred kan hier nog weinig over kwijt, maar laat wel los dat het gericht zal zijn op de allerjongste bezoekers in de leeftijd van 2-6 jaar. Bedoeling is dat het voor de winterperiode gereed is. “Ik denk dat het iets is, dat goed bij ons museum past. Wij onderscheiden ons van andere bakkerijmusea door dingen meer in theatervorm te brengen. Ik noem dat altijd het suikerlaagje om de bittere informatie heen. Infotainment is een belangrijk onderdeel van ons concept, zeker ook omdat mensen hier komen voor een leuk uitje.”

Fred en zijn team hebben hard gewerkt aan het concept Bakkerijmuseum 2.0. “We willen de mensen een totaalbelevenis geven. We beschikken over vijf gebouwen die samen één openluchtmuseum vormen rondom de Kerkhofstraat. In het ene gebouw vind je bijvoorbeeld alles omtrent de geschiedenis van het brood. Via een tunnel kun je weer naar een ander gebouw dat draait om de geschiedenis van het banket. Als je dan naar buiten loopt, kom je via onze ‘appelhof’ weer uit bij het terras. En eigenlijk hoef je nooit de straat op. Dat maakt dat een bezoek aan het museum heel veilig en kindvriendelijk kan plaatsvinden.”

Met het Daendelshuis, het nieuwe concept en plannen voor nieuwe activiteiten, vallen alle puzzelstukjes prachtig in elkaar. Nu de hekken weer open zijn, mag iedereen het zelf aanschouwen.

In verband met de Corona-maatregelen is reserveren voorafgaand aan uw bezoek verplicht. Kijk voor meer informatie op: www.bakkerijmuseum.nl.

Lees meer in de Hattemer van deze week.

De Gouden Krakeling komt van Bakker De Kruyter te Zwolle. “Deze past hier perfect!”, aldus Fred Voskuil.