Afbeelding
Jaap de Gruyter

Nieuwe straatpoƫzie als verfraaiing binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Een leuke manier om bepaalde steegjes in de stad Hattem te (her)ontdekken is een wandeling langs muurgedichten. Wandelen is op zichzelf al een goede manier om je gedachten op een rij te zetten, de komst van nieuwe muurgedichten geven je wandeling straks een extra bijzonder tintje. Een ode aan het geschreven woord en een verfraaiing van het Hattemse straatbeeld.

Opfrisbeurt

Tijdens de Kunstmaand in Hattem hebben geĆÆnteresseerden de Cibap-studentes Anne Will Barneveld en Roos Warnders wellicht al aan het werk gezien tijdens het herstellen van de in 2017 gerealiseerde gedichten. De letters van deze gedichten waren inmiddels dusdanig vervaagd dat ze wel een opfrisbeurt konden gebruiken. Binnenkort volgt de finishing touch van deze gedichten, die hopelijk dankzij de keuze voor een ander type verfsoort, nog jaren zichtbaar zal blijven.

Oplettende wandelaars hadden het waarschijnlijk al opgemerkt, in het steegje naast Adelaarshoek 8, zijn de studenten ook gestart met het realiseren van een nieuw gedicht. Na het uitlijnen van de tekstregels zijn de dames gestart met de optekening van de potloodversie van het gedicht en de eerste woorden van het gedicht zijn inmiddels met uiterste precisie geschilderd. Binnenkort is het gedicht ā€˜Of hoe dat heetā€™ van dichter Hans Andreus gereed en dit maakt het doorkijkje naar het Tinneplein nog fraaier dan deze nu al is. Er is bewust gekozen voor poĆ«zie uit de Nederlandse canon vanwege het educatieve karakter en de aantrekkelijkheid voor poĆ«zieliefhebbers buiten Hattem.

Nieuwe gedichten

In de loop van het jaar wordt er ook een gedicht aangebracht op de muur in de steeg naast Het Pakhuis. In verband met de bouw van woningen op deze locatie zal dit op een later tijdstip plaatsvinden. Zodra deze transformatie is afgerond, start het overschilderen van het winkelpand en kunnen de muurgedichtschilders daarna starten met het aanbrengen van proza van Jan G. Elburg. Ook de zijgevel van het stadhuis wordt verfraaid met een prachtig gedicht zodra de ondergrond behandeld is en er toestemming voor een nieuw gedicht ontvangen is.