Afbeelding
.

Kunstroute IJsselbiënnale

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Onder de titel TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID, gaat op 18 juni de IJsselbiënnale van start. 

De internationale kunstroute voert ook langs Hattem. Tot en met 19 september 2021 vindt de bezoeker ruim 26 spannende en monumentale kunstwerken, verdeeld over ruim 100 kilometer langs de IJssel in Overijssel en Gelderland.

Kunst peilt de klimaatverandering in de IJsselvallei

De IJsselbiënnale is een manifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap.?Het thema van de 120 kilometer lange kunstroute is opnieuw de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei, dit keer onder de titel ‘TIJ, TIJD?en?TIJDELIJKHEID’. De hele zomer zijn er naast de buitententoonstelling tal van activiteiten te beleven. Zo biedt de tweede editie van de IJsselbiënnale rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. Bij de langste kunstroute van Nederland verkennen beeldend kunstenaars?de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle.

Tij, Tijd en Tijdelijkheid

De gekozen titel voor deze editie van de IJsselbiënnale is een inspiratiebron geweest voor de kunstenaars uit de kunstroute en andere cultuurmakers. TIJD staat voor de lange lijnen in de geschiedenis en de verschillende snelheden waarmee het landschap zich ontwikkelt, TIJ voor de zich herhalende golfbeweging in de tijd en TIJDELIJKHEID voor de verandering, die steeds weer worden opgevolgd door een nieuwe verandering, waarmee telkens weer een laag aan het landschap wordt toegevoegd of verdwijnt.
Kunst kan volgens de organisatie helpen om veranderingen door het klimaat in onze leefomgeving nu, in het verleden en in de toekomst zicht- en ervaarbaar te maken. “Zo kan zij bijdragen aan een bewustzijn over de noodzaak om stappen te zetten in hoe we leven en onze leefomgeving inrichten.”

Kunstwerken

Voor de buitententoonstelling werden 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland gevraagd voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties in de IJsselvallei. Op verzoek van de organisatoren lieten zij zich laten inspireren door de plek én door het thema. Op dit moment zijn de kunstenaars hard aan het werk voor de realisatie van hun projecten voor de opening van de IJsselbiënnale op 18 juni. In Hattem komt zijn de voorbereidingen getroffen voor een prachtig kunstwerk langs het fietspad richting ‘t Kleine Veer.