Afbeelding
.

‘Oerend hard’ door de Hattemse straten

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Het thema ‘Oerend hard’ is iets wat CDA-fractievoorzitter Teun Juk zorgen baart. Zijn collega raadslid Erik Kort van D66 vroeg tijdens de raadsvergadering maandagavond eveneens aandacht voor een aantal verkeersonveilige situaties in Hattem.

Waarschuwingslicht oversteek

D66 fractievoorzitter Erik Kort vraagt nu wethouder Auke Schipper toch met verkeersborden in de weer is, of er ook een installatie met oranje waarschuwingslichten geplaatst kan worden bij de oversteek van de Ridderstraat met de Hoenwaard. Kort was op deze locatie getuige van een bijna aanrijding omdat de verkeerslichten te laat worden opgemerkt door de weggebruikers bij de oversteek. Er is volgens het raadslid sprake van een onveilige situatie.

Wethouder Auke Schipper gaat uitzoeken of gehoor kan worden gegeven aan dit verzoek en of het functioneel is om een waarschuwingslicht op deze locatie te realiseren. 

Onveilige situatie na herinrichting

Daarnaast wilde raadslid Kort van de wethouder weten wat er nu echt gedaan gaat worden aan de gevolgen van de nieuwe situatie bij de Burgemeester Bijleveldsingel, Hessenweg en de Vechtstraat. De Bijleveldsingel en de Vechtstraat werden vorig jaar in het project ‘Hoofdroute Hattem’ onder handen genomen. De werkzaamheden aan de Hessenweg bevinden zich in een afrondende fase. De plannen voor de nieuwe inrichting op deze wegen komt voort uit het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Hierin is vooral de leefbaarheid en de veiligheid voor de langzame weggebruiker een aandachtspunt. Dit wil de gemeente bewerkstelligen door de verlaging van de snelheid naar 30 kilometer in combinatie met de nieuwe inrichting een veranderde voorrangsituaties. 

Geen verbetering veiligheid

Veel Hattemers constateren dat de huidige weginrichting de verkeersveiligheid helemaal niet heeft verbeterd. Raadslid Kort vraagt daarom om actie vanuit het stadhuis. Wethouder Auke Schipper is een andere mening toegedaan. Wat hem betreft steekt hij niet teveel energie in de nieuwe situatie omdat blijkt dat de huidige situatie goed werkt. Dit krijgt de wethouder ook terug vanuit de politie waaraan is gevraagd om te handhaven op deze wegen. Schipper stelt dat het wennen is aan de nieuwe voorrangssituatie. Na een gewenningsperiode zal nauwkeurig worden geëvalueerd wat de effecten van de nieuwe weginrichting zijn, zo gaf de wethouder eerder al aan. 

Dat is voor CDA-fractievoorzitter Teun Juk niet voldoende. “De reconstructie is prachtig, maar de snelheid blijft een probleem. Het Oerend hard rijden baart ons zorgen. We delen de opvatting van de wethouder niet dat het goed gaat op de Bijleveldsingel en de Vechtstraat. Het is een racebaan aan het worden. De politie moet gewoon op bepaalde zaken handhaven. Het hard rijden geldt ook voor andere wegen en woonerven, zoals bij de Dommel. Bijna ongelukken geven een gevoel van onveiligheid. Als dit te lang blijft doorzeuren, dan krijgen we een probleem. De reconstructie is met veel inzet tot stand gekomen. Alleen het punt van de snelheid blijft een probleem”. Juk raadt aan om de herinrichting te evalueren met omwonenden.

Eerst feiten dan maatregelen

Wethouder Schipper meldt dat de inrichting op de hoofdroute van Hattem is gemaakt met inspraak van bewoners. Ook is er inmiddels een 30 km campagne uitgerold op beide wegen. “Laten we beginnen met de feiten in plaats van de gevoelens van Oerend hard. Ik loop niet weg voor het nemen van maatregelen, maar wil dit wel doen op basis van feiten. Dan gaat het pas werken naar mijn idee”. Schipper deelt daarom binnenkort de cijfers aan de raad van het monitor systeem van de Provincie Gelderland waarin de snelheid voor- en na de herinrichting is gemeten.

Burgemeester Sanderse deelde vanuit het oogpunt van handhaving in de raadsvergadering mee dat uit het overleg met de politie naar voren is gekomen dat er eerst een periode van gewenning moet plaatsvinden voordat er daadwerkelijk gehandhaafd kan worden. ”De suggestie die wethouder Schipper aangeeft om dit te doen op basis van gegevens is voor de politie belangrijk om daadwerkelijk tot actie te kunnen overgaan”.