illustratie voor de letter ā€˜Nā€™  uit ā€˜Alfabetā€™
illustratie voor de letter ā€˜Nā€™ uit ā€˜Alfabetā€™ Anton Pieck Museum

Drie nieuwe exposities in het Anton Pieck Museum

Algemeen

HATTEM- Na een lange lockdown heropent het Anton Pieck Museum op 9 juni, onder voorbehoud, met drie nieuwe exposities, waaronder ā€˜Stille wateren, diepen grondenā€™ die ondersteund wordt met een interactieve MuseumTour.

Stille wateren, diepe gronden

In ā€˜Stille wateren, diepe grondenā€™ is te zien hoe Anton Pieck het landschap om hem heen zag Ć©n maak je kennis met de man achter de kunst. Anton tekende aanvankelijk vooral landschappen, met name duinen, wilgen, bremtakken, dotterbloemen. Hij vond zijn natuurmotieven al tijdens zijn kinderjaren in de omgeving van Den Helder, waar hij urenlang door de duinen zwierf.

Roodkapje

In samenwerking met de Efteling herleeft het sprookje ā€˜Roodkapjeā€™ in de expositie ā€˜Roodkapje, sprookje voor de Eftelingā€™. Hier is een selectie van ontwerptekeningen en boekillustraties voor sprookjesboeken van de Efteling te bewonderen. Voor Anton Pieck was het ontwerpen van de sprookjes voor de Efteling Ć©Ć©n groot avontuur. Toen gedacht werd aan uitbreiding van het sprookjesbos,was voor Anton Pieck de uitbreiding met Roodkapje zijn liefste wens.

Alfabet

In de expositie ā€˜Alfabetā€™ zijn de originele illustraties van kinderboekenillustratrice Charlotte Dematons te zien. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in de prachtige en ook verrassende illustraties. Iedere tekening is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

Charlotte Dematons heeft net als Anton Pieck in totaal meer dan 350 boeken geĆÆllustreerd. Allebei hebben ze de ā€˜Sprookjes van Grimmā€™ geĆÆllustreerd. Als bekroning van haar werk heeft ze al diverse prijzen gewonnen waaronder een gouden penseel, twee zilveren penselen en een Glazen Globe. Van ā€œAlfabetā€ zijn al meer dan 120.000 exemplaren verkocht.

Anton Pieck Museum - Noordwal 31, Hattem ā€“ www.antonpieckmuseum.nl

voorstudie voor ā€˜De sprookjes van 1001 Nachtā€™
ontwerptekening voor Roodkapje Ā©Efteling
Charlotte Dematons in haar atelier
interieur Anton Pieck Museum