Afbeelding
.

Jonge mantelzorgers verdienen extra aandacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Van 1 tot 7 juni 2021 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren. Bijvoorbeeld voor Trynke.

Trynke is 14 jaar en ze heeft een jonger broertje dat anders is. Jelte heeft autisme en heeft toen hij heel klein was lang in het ziekenhuis gelegen. Jelte is 12, maar iedereen schat hem 8 jaar oud. Trynke zorgt er samen met haar vader en moeder en zusje voor dat het allemaal wat fijner is voor iedereen en Jelte zo’n fijn mogelijk leven heeft. Ze gaat met hem wandelen zodat hij rustiger wordt of bij slecht weer helpt ze hem bij het puzzelen, ze voelt vaak wel aan wanneer dat nodig is. Als ze samen met vakantie gaan dan is het ‘een beetje extra lastig’, omdat ze dan slapen in een tent en iedereen Jelte kan horen. Als moeder een boodschap moet doen dan past Trynke op. Ze vindt het helemaal niet erg, want Trynke vindt het eigenlijk heel gewoon dat Jelte anders is.

Week van de Jonge Mantelzorger

Ongeveer 20% van de kinderen tot en met 18 jaar groeit op in een gezin waar iemand ziek, beperkt of verslaafd is. Vaak zijn zij jonge mantelzorgers. Zij helpen thuis, maken zich zorgen en merken dat de aandacht vaker gaat naar degene die ziek is dan naar hen. Deze jonge mantelzorgers praten er meestal niet uit zichzelf over. Zij vinden hun eigen situatie niet uitzonderlijk, willen anderen niet met hun zorgen belasten en soms schamen zij zich. Toch kunnen zij soms wel extra ondersteuning nodig hebben om gezond op te groeien.

Omdat het in verband met de coronacrisis tijdens deze week niet mogelijk is om fysieke activiteiten en bijeenkomsten te organiseren, proberen mantelzorgondersteuners deze jonge mantelzorgers op een andere manier in het zonnetje te zetten.

Op 18 september organiseren de steunpunten in Heerde, Epe en Hattem m.b.v. Veldhuis Advies weer een Fundag en kunnen we elkaar weer echt ontmoeten.

Ben jij een jonge mantelzorger of ken jij een jonge mantelzorger? Heb je behoefte aan informatie, activiteiten of een luisterend oor? Neem dan contact op met Monique Scholten van Stichting Welzijn Hattem via 038-4432881 / 06-83905995 of moniquescholten@swhattem.nl.