Afbeelding
.

Fietsspeciaalzaak Gaperslanden bestaat 25 jaar

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

HATTEM- Zaterdag 1 mei viert Fietsspeciaalzaak Gaperslanden het 25-jarig bestaan. De gehele dag staat er buiten op het plein een foodtruck waar u een heerlijke coffee-to-go kunt halen en onderwijl Roel Veltkamp en zijn team kunt feliciteren met deze mijlpaal. Uiteraard wel met inachtneming van de Coronamaatregelen.

Roel komt natuurlijk uit een echte fietsenmakers familie: zijn vader startte in 1953 de bekende fietsenzaak in de binnenstad die inmiddels al weer jaren wordt geleid door broer Wim. “Ik zat zelf ook in de fietsen en werkte al een jaar of 8 in Heerde bij Jan Mulder. Het bleef echter jeuken om voor mezelf te beginnen.” Het was uiteindelijk een citaat uit een boek van Bram van Leeuwen, ook bekend als Prince de Lignac, dat hem over de streep trok: “Als je bang bent voor concurrentie, moet je je eigen concurrent worden.” Roel: “Er waren geruchten dat er een zaak in Hattem bij zou komen van buitenaf. Toen dacht ik, ik ga het gewoon zelf doen. Dan blijft het in de familie.” 

Roel begon in zijn eentje aan de Distelhoeve. “Fietsen was toen nog niet zo’n hype. De eerste maanden kon ik het fluitend af. Daarna nam de aanloop enorm toe en spreidde het als een olievlek uit over de hele woonwijk.” In 1998, twee jaar na de start, werd het pand ernaast erbij betrokken. Ook het team breidde uit. Medewerker Richard is bijvoorbeeld al 23 jaar werkzaam bij Roel. “Het is in al die jaren enorm gegroeid. Niet alleen binnen Hattem; ik heb ook veel klanten in Heerde waar ik wekelijks kom. Daarnaast zien we veel klanten uit omliggende plaatsen bij ons in de zaak”, vertelt Roel.

“Waarom zij juist naar ons toe komen? Ik denk dat onze kracht zit in de nazorg en de service die we bieden. Bij een verkoop geven we een flesje wijn mee en een aantal weken later krijgt de klant nog een handgeschreven briefje waarin we vragen hoe de fiets bevalt. Dat soort dingen bieden een extra meerwaarde. We doen verder niet zo moeilijk, ‘het is ons kent ons’. Dat is wel anders dan bij die grote zaken. Bij ons geen stuntprijzen of knallers of iets dergelijks, maar wél service. Ik word er veel gelukkiger van wanneer we een klant kunnen helpen en iemand tevreden de deur uitgaat. Die klant zien we dan ook weer terug en dat vind ik een belangrijke graadmeter”, aldus Roel. 

In de 25 jaar dat Roel de zaak heeft, is het fietsen steeds populairder geworden. “De crisis zorgde destijds voor een kleine dip, maar eigenlijk zien we dat het elk jaar drukker wordt. Zeker ook in het afgelopen gekke Coronajaar was het een gekkenhuis. Daarnaast is de elektrische fiets natuurlijk één van de grootste veranderingen voor ons bedrijf.” Probleem op dit moment is dat er eigenlijk een tekort aan fietsen is. “In landen waar voorheen het fietsen niet zo populair was, heeft men in Coronatijd het fietsen opeens massaal opgepakt. Dat heeft flinke gevolgen voor levertijden die wel tot een jaar kunnen oplopen. Maar goed, we zullen zien hoe dat loopt.” 

Roel is heel tevreden hoe de zaken gaan: “Echt grote plannen voor de toekomst hebben we niet: belangrijkste is om up-to-date te blijven. We zitten hier goed en hebben een fijn contact met de klanten. Ook de samenwerking met de zaak in de binnenstad is ideaal. We helpen elkaar over en weer. In totaal hebben Wim en ik nu een team van zes man, en ook een stagiaire die het hele jaar meeloopt.” Niks te klagen dus. “Ik zeg altijd; Hattem is een prachtig stadje. Wij doen misschien niet moeilijk, maar de mensen Hattem zijn naar ons toe ook heel makkelijk. Mensen gunnen het ons en dat maakt het ook heel leuk om dit werk te doen.”