Afbeelding
.

Hoe verder met H2O?

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Hoe gaat het nu verder met bedrijventerrein H2O nu Zwolle heeft besloten om het aandelenpakket van Heerde niet over te nemen? Die vraag stelde PvdA- raadslid Gerrit van Keulen donderdag tijdens de raadsvergadering aan het college.

Eind 2018 is de gemeente Zwolle een verkenning gestart of zij tot een nauwere samenwerking met het bedrijventerrein H2O kon komen. De gemeente Zwolle was destijds geïnteresseerd in de mogelijkheid om de positie van de gemeente Heerde over te nemen in H2O BV. Heerde Na een zorgvuldige afweging is de gemeente Zwolle tot de conclusie gekomen dat niet voldoende overtuigend kon worden de Zwolse openbare belangen beter gediend zouden zijn met een aandelenparticipatie. Voor deze doelstelling ziet de gemeente Zwolle net zo goed mogelijkheden om de bestaande samenwerking binnen de marktregio met de H2O-gemeenten, de gemeenten Kampen en Meppel, Port of Zwolle en Oost NL te intensiveren. Daarnaast richt Zwolle zich ruimtelijk-economisch op de Omgevingsvisie en de bestaande regionale programmeringsafspraken. Hierbij ligt de prioriteit in het verder ontwikkelen van het plangebied Hessenpoort. Tegelijkertijd ziet de gemeente Zwolle met de inmiddels gevorderde uitgifte van H2O dat op dit bedrijventerrein op middellange termijn steeds minder uitbreidingsruimte beschikbaar is voor Zwolse bedrijven, waardoor het belang van de gemeente Zwolle om als aandeelhouder invloed te hebben in de BV steeds meer ontbreekt.

Uittreden H2O Heerde

De verkenning was van de kant van de gemeente Heerde ingegeven door een in 2016 door de Raad van Heerde aangenomen amendement. In het amendement wordt het college van Heerde gevraagd onderzoek te doen naar de verdeling van opbrengsten en kosten. Ook is aan het college van Heerde de mogelijkheid meegegeven om in overleg met Oldebroek en Hattem ‘te komen tot gecontroleerd uittreden van de gemeente Heerde’. Burgemeester Sanderse gaf aan dat de drie gemeenten nu in gezamenlijkheid gaan kijken wat de beste richting is voor het bedrijventerrein

Van der Valk nog niet getekend

Raadslid Van Keulen wilde verder nog weten hoe het staat met de verkoop van de percelen op het Hattemse plandeel van H2O. Wethouder Schipper antwoordde dat het goed gaat met H2O. Er zijn meerdere verkopen en opties die in een vergevorderd stadium zitten. Ook voor het Oldebroekse plandeel zijn er positieve ontwikkelingen. Het Van der Valk concern die plannen heeft om een hotel te realiseren op het Hattemse deel van het terrein heeft nog niet definitief getekend. Het hotelketen wacht op een onherroepelijk bestemmingsplan.