Afbeelding
.

Radio Hattem 25 jaar in de lucht

Algemeen

HATTEM- Radio Hattem is 25 jaar in de lucht: op zaterdag 27 april 1996 om 11.00 uur werd door de toenmalige burgemeester Carry Abbenhues het startschot gegeven voor de eerste uitzending van vanuit de synagoge in de Achterstraat.

De kiem voor Radio Hattem werd gelegd door o.a. Bé Niemeijer en Bert v.d. Stoep, die de mogelijkheid onderzochten om kerkdiensten via de kabel uit te zenden. Zij kwamen terecht bij Wim v.d. Ziel, die toen al jarenlang actief was bij Omroep Zwolle. Uitzenden van alleen kerkdiensten zou niet mogelijk zijn, maar het starten van een lokale omroep wel. Samen met o.a. Dick Vergunst en Hans Akkerman werden de mogelijkheden voor een lokale omroep onderzocht en werd in 1990 de “Stichting Omroep Hattem” opgericht. De komst van Ed Blok als bestuurslid bracht een en ander in een stroomversnelling. Na 6 jaar voorbereiding kon men uiteindelijk van start.

De startende lokale omroep kreeg de nodige ondersteuning, bijvoorbeeld van het gemeentebestuur, Ook kreeg men, na de opheffing van de CAI in Hattem, een aanzienlijke donatie om te besteden aan apparatuur. Belangrijkste uitgave was de aankoop van een mobiele zender, waarmee diverse Hattemer activiteiten live verslagen konden worden.

Aan het begin van de 21 eeuw vervielen de CAI-installaties en werd Hattem aangesloten op “de kabel”. Die kabel bood – naast radio-uitzendingen - meer mogelijkheden voor Omroep Hattem. Het leidde uiteindelijk tot de start van de TV-poot op zaterdag 10 september 2005 met een live-uitzending vanuit de Marke. Radio Hattem was inmiddels verhuisd naar een nieuwe, ruimere studio in De Marke. De presentatoren, de technici, de vele medewerkers achter de schermen: samen maakten en maken zij Radio Hattem tot de huidige, veel beluisterde en gewaardeerde radiozender.

Toekomst
Radio is één van de pijlers van RTV Hattem. Naast de radio en de TV-poot is er ook een uitstekende website en worden diverse sociale media gebruikt voor informatievoorziening. De term “omroep” is ingeruild voor “media-instelling”. Steeds meer zal de website de spil in het web van de media-instelling worden. “On Demand”, podcast, DAB+, uitzendingen via 5G, meer regionale samenwerking: veel nieuwe ontwikkelingen zijn gaande of aanstaande. Radio-maken en -luisteren is de laatste 25 jaar sterk gewijzigd. Wat blijft is de aandacht voor het lokale nieuws en de lokale samenleving. Zaterdag 24 april besteedt het actualiteitenprogramma “Hattem Actueel” vanaf 9.00 uur een 3 uur durende uitzending aan dit jubileum. Bijdragen worden geleverd door medewerkers die in die 25 jaar actief zijn geweest, waaronder een aantal medewerkers van het eerste uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding