Afbeelding
.

Duinkerken sluit na een halve eeuw de deuren

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

HATTEM – “Een einde van een tijdperk”, zo noemen Fokko en Marianne Duinkerken het aanstaande afscheid als ondernemer in Hattem. 

Na ruim 50 jaar stoppen zij met het familiebedrijf. Er zijn geen opvolgers en dus sluiten ze de deuren van hun winkel in de Achterstraat. Wederom verdwijnt een unieke Hattemse winkel uit het straatbeeld.

Genieten van vrije tijd

“De plannen om te stoppen waren er al langer”, vertellen Fokko (71) en Marianne (70) in de sfeervolle winkel. Gezondheid en leeftijd, het is genoeg geweest. Tijd om niet meer op de klok te hoeven leven en te gaan genieten van de vrije tijd.

Nu het pand aan de Achterstraat 8 is verkocht en er plannen zijn om nummer zes te verbouwen tot een woonhuis, is voor Fokko en Marianne de tijd rijp om de winkel te sluiten.

In 1953 begonnen de ouders van Fokko met het schildersbedrijf dat werd overgenomen van de familie Bielderman. Moeder Duinkerken had aan de Achterstraat 6 een klein winkeltje in schilders-benodigdheden.

Levenswerk

Van begin af aan was wel duidelijk dat Fokko na het voltooien van de schilderschool het levenswerk van zijn ouders zou voortzetten. Toen hij Marianne ontmoette in een dancing in Apeldoorn was het liefde op het eerste gezicht. Hoewel ze geleerd had voor apothekersassistente bleek het werken met de handen beter bij haar te passen. Het ondernemersbloed was met de paplepel ingegoten door haar ouders die een grote wasserij hadden.

De samenwerking tussen beide creatievelingen bleek één van de belangrijkste pijlers van het bedrijf. Bij alle werkzaamheden voelden ze elkaar goed aan. Fokko bemoeide zich voornamelijk met reilen en zeilen rondom het schildersbedrijf en het werken in de winkel bleek Marianne te passen als een jas. “Ze bleek een enorm gevoel voor het mengen van kleuren te hebben”, vertelt Fokko trots.

Meer dan pot verf

“Het werk in de winkel was leuk. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken”. Het pand van de voormalige bakker Visch werd erbij gekocht en de expansie van de winkel groeide. Duinkerken werd een specialist in behang, verf, inlijsten en kunstschildermaterialen. Duinkerken was altijd meer dan een pot verf. “Dit type winkel en aanbod aan producten is uniek in Nederland. Je rolt erin en dendert voort”.

De twee hebben een grote liefde voor het ambacht, maar genoten misschien nog wel meer van klantcontact en het geven van advies. “Een gulden regel bleek: ‘weten wat je weet en weten wat je niet weet’. Wij zijn pas tevreden wanneer klanten tevreden de deur uitgaan en weer terugkwamen. Daar hebben we het voor gedaan”.

Ondanks dat er in de aflopen jaren heel wat ups en downs waren blikken Fokko en Marianne met een goed gevoel op een halve eeuw ondernemen in de Hanzestad.

Welverdiend pensioen

“Ik zou het zo weer overdoen”, geeft Marianne aan. “Als 19-jarig meisje ben ik in Hattem gekomen en zo de winkel ingerold. Van een klein winkeltje met een paar blikjes verf zijn we uitgegroeid tot een speciaalzaak. We hebben altijd vooraan gestaan bij nieuwe ontwikkelingen. Nooit geprobeerd om ons te meten aan de bouwmarkten, maar altijd uitgegaan van onze eigen kracht. Het werk gaan we giga missen. Het is tijd om eens wat anders te gaan doen dan alle verplichtingen”.

Toch zijn beiden niet van plan om achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. “We vinden wel weer iets wat op ons pad komt. Wat vaker naar de tennis baan te gaan, beeldhouwen, leuke dingen te doen met de kleinkinderen of zomaar door de week een paar dagen weg”. Na het stoppen van het schildersbedrijf tien jaar geleden is nu ook de tijd gekomen om na een leven lang hard werken te gaan genieten van het welverdiende pensioen.

Voordat Duinkerken definitief de deuren sluit is er eerst nog een opruiming van het assortiment.