Afbeelding
.

Zorgkosten aftrekbaar van de belasting

Algemeen

HATTEM- Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem ondersteunt mantelzorgers bij hun belangrijke taak. Een van die ondersteuningsmogelijkheden is het meedenken bij financiƫle vraagstukken. Samen met de vrijwilligers van Op Koers kunnen zij mantelzorgers helpen.

Wanneer u als mantelzorger zorgt voor een chronisch zieke of gehandicapte die bij u in huis woont, dan kunt u de zorgkosten voor deze persoon mogelijk aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Het gaat hier bijvoorbeeld om zorgkosten voor uzelf en/of uw (fiscale) partner en om zorgkosten voor inwonende kinderen, ouders, broers en zussen, die van uw zorg afhankelijk zijn. Vooral bij lagere inkomens kan deze aftrek financieel aantrekkelijk zijn.

Welke zorgkosten mag u aftrekken?

Als u zorgkosten hebt, dan mag u deze kosten onder voorwaarden aftrekken. Hierbij gelden als voorwaarden: de kosten moeten verband houden met invaliditeit of ziekte; de kosten moeten zijn betaald in 2020; u mag alleen kosten aftrekken waarvoor u geen vergoeding kunt krijgen van uw (zorg) verzekering of bijzondere bijstand. Daarnaast zijn er nog voorwaarden verbonden aan de personen voor wie de kosten worden gemaakt en aan het soort kosten dat wordt gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon 0800-0543, u kunt de Mantelzorglijn bellen (030) 7606055 of u kunt contact opnemen met Monique Scholten van het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem via tel. 038-4432881 of mail naar moniquescholten@swhattem.nl.