Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap start inspraakprocedure Blauw Omgevingsprogramma 2022-2027

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO- Elke 6 jaar stelt het waterschap een nieuw programma vast om te bepalen waar zij aan gaat werken. 

Vorig jaar heeft het waterschap het ontwerp Blauw Omgevingsprogramma (BOP) 2022-2027 opgesteld. Dit programma, voorheen bekend als het waterbeheerprogramma, is ontwikkeld met maatschappelijke partners en heeft het gebied als uitgangspunt. Het ontwerp BOP ligt vanaf 22 maart 2021 zes weken ter inzage.

Op dit moment is het BOP nog een ontwerp: er is nog geen besluit over genomen. Voordat het een besluit kan worden is er een inspraakprocedure. Dit is een periode waarin het ontwerp ter inzage ligt voor iedereen. Deze periode start op 22 maart en duurt tot 3 mei. In die periode is het mogelijk om zienswijzen (dit zijn inhoudelijke reacties) in te dienen. Na die periode stelt het algemeen bestuur het programma officieel vast. Mocht je een zienswijze willen indienen kan dat via het volgende formulier: Zienswijze Ontwerp Blauw Omgevingsprogramma - Vallei en Veluwe (vallei-veluwe.nl).

Met de Blauwe Omgevingsvisie 2050 (BOVI2050) is in 2019 een nieuwe koers naar een duurzame en waterinclusieve leefomgeving ingezet. Het is de visie waar het waterschap in 2050 wil staan. Om daar in 2050 uit te komen is een stappenplan nodig. Daar is het BOP voor geschreven: hierin staan de korte termijn doelen waar we in de periode 2022 tot en met 2027 aan werken.

ā€œAls we werken aan water in het gebied, doen we dat aan de hand van het BOP. We zoeken daarbij naar verbinding tussen onze eigen doelen en de maatschappelijke opgaven (zoals de klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie, hervorming landbouw, natuur- en stikstofopgave en de verstedelijking). Dit doen we door, in de geest van de omgevingswet, het gebied centraal te stellen en samen te werken met onze partners.ā€

Het BOP staat, net als de BOVI, online. Neem een kijkje op de website www.bovi2050.nl/BOP.