Ouderenadviseurs van Stichting Welzijn Hattem
Ouderenadviseurs van Stichting Welzijn Hattem .

Huurtoeslag over 2020 verruimd

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Stichting Welzijn Hattem komt straks weer bij de 75-jarigen thuis. Om te horen hoe het gaat, maar ook om na te denken over heden en toekomst. In de Hattemer komt eens per maand een onderwerp dat extra aandacht verdient. Voor de 75-plusser en voor iedereen die jonger is. Dit keer: Huurtoeslag over 2020 verruimd.

In ons land kennen we een aantal tegemoetkomingen om de kosten van het noodzakelijk levensonderhoud betaalbaar te houden. Een ervan is de huurtoeslag. De huurtoeslag bestaat al tientallen jaren, heette vroeger huursubsidie en is sinds een jaar of negen voor de uitbetaling en controle aan de belastingdienst toegewezen. Vanaf 1 januari 2020 is er een versoepeling doorgevoerd, waardoor meer huishoudens recht hebben op een toeslag. De afname van het recht op de toeslag is meer geleidelijk geworden. Kwam u, in uw overtuiging, nooit in aanmerking, dan kan het zijn dat u toch wel recht heeft op een (kleine) toeslag. U kunt tot 1 september in het nieuwe jaar de toeslag aanvragen voor het jaar ervoor. 

Voor de toeslag gelden verschillende inkomens- en vermogensgrenzen, maximale huurbedragen, leeftijden, gezinssamenstelling etc. Dat kan allemaal erg ingewikkeld lijken. Via de site van de Belastingdienst Toeslagen kunt u een proefberekening maken om te zien of er wellicht recht bestaat op de toeslag. 

Komt u daar toch niet uit, dan kan Op KO€RS u daarbij helpen. Een telefoontje naar Stichting Welzijn Hattem (SWH) is voldoende om u in contact te brengen met één van de vrijwilligers. Of u komt naar het spreekuur, dat iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Marke wordt gehouden. Neem dan wel uw gegevens over inkomen, huur en eventueel uw DigiD code mee. Ter plekke kan worden bekeken of u in aanmerking komt.

Als u er zelf uitkomt of al jaren gebruik maakt van deze toeslag, is het belangrijk te weten dat er door de belastingdienst eerst een voorschot wordt gegeven op basis van de gegevens die bij hen al bekend zijn of u zelf heeft opgegeven.

Na afloop van een jaar controleert de belastingdienst de inkomensgegevens. Die ontvangt zij via uw belastingaangifte of opgave van het jaarinkomen door de werkgever of uitkeringsinstanties.

Het kan dan zijn dat er een correctie komt op het bedrag dat eerder is verstrekt en dat leidt nog wel eens tot vervelende nabetalingen. Het is daarom goed om regelmatig door het jaar heen te checken of de gegevens nog wel kloppen.

De vrijwilligers van op KO€RS helpen u graag en daar zijn geen kosten aan verbonden. 

Voor meer informatie, bel of mail naar info@swhattem.nl, tel. 038-4432881.

Wilt u in gesprek met één van de ouderenadviseurs of meer informatie? Stichting Welzijn Hattem, telefoon: 038-4432881 of mail; info@swhattem.nl.