Afbeelding
.

Fase 2 bouw Windmolenpark gereed

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEMERBROEK- De tweede fase van de bouw van het windmolenpark in Hattemerbroek is afgerond. In deze fase zijn de kabels naar het Liander onderstation in Wapenveld gelegd. 

Ook de funderingen van de vier windturbines zijn gerealiseerd. Het volledige project is naar verwachting juni dit jaar gereed. Voor de funderingen zijn ongeveer tweehonderd betonpalen met een lengte van zo’n twintig meter in de grond gevormd. In de funderingen is circa 140 ton wapeningsstaal verwerkt en zo’n 1.250 m3 beton gestort.

8-kilometer lange kabels

Onder de snelwegen, de spoorweg, het kanaal en langs het fietspad Roseboomspoor te Hattem zijn zes kabels gelegd van elk 8 kilometer lang. Hiervoor zijn vijftien gestuurde boringen en vele persingen gedaan. Dit gebeurde onder wegen en bomen door. Al met al was het voor A. HAK Electron B.V een flinke klus. Van Werven leverde en verwerkte in de eerste fase van de bouw van het windmolenpark circa 20.000 kubieke meter aan vulzand en verhardingsmateriaal. Dankzij de gerealiseerde toegangsweg en kraanopstelplaatsen kunnen de ruim 160-meter hoge kranen straks veilig hun werk doen.

Tijdelijke afrit 

De vier windturbines die langs de N50 verrijzen, krijgen een tiphoogte van bijna 150 meter, een rotordiameter van ongeveer 120 meter en een ashoogte van zo’n 90 meter. Speciale diepladers vervoeren deze onderdelen vanaf 5 maart over een tijdelijke afrit vanaf de A28. Dit gebeurt ’s nachts. Na de aanvoer van de turbines wordt deze afrit weer verwijderd.

Bouw windturbines

Vanaf 8 maart werken zware en hoge hijskranen aan de opbouw van de vier windturbines. Dit duurt ongeveer vijf weken. Vervolgens moet het nodige installatiewerk verricht worden. De verwachting is dat de windturbines eind mei de eerste duurzame stroom produceren.

Overlast en vragen

Van Werven is blij dat de werkzaamheden tot op heden voor weinig overlast zorgen. “Ook tijdens de overige werkzaamheden proberen we overlast tot een minimum te beperken. Helaas is overlast niet altijd te voorkomen. Hiervoor vragen we uw begrip. Meld eventuele overlast bij projectcoördinator Jan van de Wiel, dan bekijken we wat we voor u kunnen betekenen.”