Afbeelding
.

Informatiesessie gemeenteraad

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ De gemeenteraad wordt maandag 1 maart bijgepraat over de tweede fase van de herinrichting van de binnenstad en de Regionale Energiestrategie.

2e fase herinrichting binnenstad

Projectmanager Jurian Lier vertelt de raad over de laatste stand van zaken inzake de plannen voor de binnenstad. Het definitieve ontwerp is gereed. Verwacht wordt dat begin maart wordt gestart met de tweede fase van de herinrichting van de binnenstad. Nadat in de eerste fase de Markt en het Kerkplein onder handen werden genomen staan nu de overige straten op de nominatie om opnieuw ingericht te worden. De uitvoering zal in 2021-2022 plaatsvinden. NTP start de werkzaamheden in de Kerkstraat en de Kruisstraat. 

Regio Noord-Veluwe

In het Klimaatakkoord van het Rijk is afgesproken dat in 2030 60% van onze elektriciteit duurzaam opgewekt wordt. Door zon of wind. Het Rijk heeft Nederland opgedeeld in 35 regioā€™s. Hattem vormt met de gemeenten Oldebroek, Elburg, Ermelo, Nunspeet, Harderwijk en Putten de regio Noord-Veluwe. Iedere regio moet met een plan komen waarin staat hoe zij energie gaan opwekken in de regio. Levert een regio geen plan in, dan beslist het Rijk waar windmolens en zonnepanelen geplaatst worden.

RES 1.0

Sinds het voorjaar van 2019 werkt de regio Noord-Veluwe aan haar Regionale Energiestrategie (RES). 2020 was het jaar waarin de regio haar concept-RES heeft ontwikkeld en heeft vastgesteld. Dit was een belangrijke tussenstap in het proces om te komen tot de RES 1.0 van de regio: de eerste versie van de RES, die de komende jaren gevolgd gaat worden door RES 2.0, 3.0 en verder. Elke twee jaar wordt de RES herijkt. 

De verschillende gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het betrekken van hun inwoners. In de periode tussen juni en november 2020 hebben alle gemeenten dit gedaan. De uitkomsten uit deze burgerparticipatieronde worden als bouwstenen gebruikt voor het werkdocument.

Weinig respons uit Hattem

Uit de Rapportage burgerparticipatie juli tot en met november 2020 concept-RES Noord-Veluwe blijkt dat vanuit de Hattemers weinig respons is gekomen om deel te nemen aan de RES. 

Slechts 90 Hattemers, dat is 0,7% van het aantal inwoners, heeft gebruik gemaakt om mee te denken over de RES.