Afbeelding
.

Zorgen over Britse variant

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM- Het aantal besmetting in Hattem neemt af, maar er zijn zorgen over de Britse Variant. 

Daarnaast is er veel aandacht voor jongeren en wordt hard gewerkt aan het inmiddels vierde pakket steunmaatregelen. Dit meldde burgemeester Sanderse tijdens de raadsvergadering. De raad vroeg haar naar de stand van zaken omtrent Corona in Hattem.

“Het aantal besmettingen is afgenomen, zowel in Hattem als in de regio. De meeste zorgen bestaan over de Britse variant. Ten opzichte van de normale variant zien we dat de verhoudingen aan het kantelen zijn en dat de Britse variant de overhand neemt.” Ten aanzien van het vaccineren kon de burgemeester melden dat het RIVM inmiddels de uitnodigingen heeft verstuurd naar de groep 95-plussers en 85-plussers en dat deze week ook de 80-plussers een uitnodiging kunnen verwachten. “En dat is eerder dan verwacht, goed nieuws”, aldus Sanderse. Ze benadrukte dat men niet verplicht is af te reizen naar Apeldoorn, maar dat Hattemers ook naar Zwolle kunnen gaan.

“Er is een goed contact met de huisartsen, om als het nodig is dat er een priklocatie in Hatem komt, te kijken waar dat dan het beste kan. Dan faciliteren we daar graag bij.” De burgemeester gaf aan dat er korte lijnen zijn met de zorgpartijen en dat de situatie op de Bongerd is verbeterd. “De covid unit is afgeschaald. Wel wordt er nog steeds twee keer per week preventief getest en de druk op het personeel blijft zeker aanwezig.”

Coronahulppunt

Als het gaat om bieden van hulp en ondersteuning probeert de gemeente alles zo goed mogelijk in beeld te brengen, samen met de partijen ‘die daarbij met de voeten in de klei staan’. De burgemeester benadrukte dat het coronahulppunt kan gebeld worden. “Dat kan nog veel meer gedaan worden! Maak gebruik van het Coronahulppunt!”, was haar dringende oproep aan de inwoners van Hattem. Het Coronahulppunt is bereikbaar via tel. 0384432881, van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur bereikbaar, en ook via coronahulp@swhattem.nl. “Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden!” Ook kan hulp worden gezocht bij de Kindertelefoon, de luisterlijn en chatfunctie van Veilig Thuis.

Scholen zouden vorige week maandag weer open gaan, maar sneeuw gooide roet in het eten en vier van de zes scholen bleven dicht. “We hebben daarover heel goed contact met de scholen”, stelde Sanderse. “Sowieso is het een grote uitdaging voor de scholen om nieuwe protocollen in te voeren, dat kost veel inspanning. Dat wordt zeer gewaardeerd, en dat willen we graag benadrukken.”

Jongeren

Voor jongeren is het ook een moeilijke tijd. “Ze hebben het steeds lastiger”, aldus de burgemeester. “We proberen zo goed mogelijk hier bij aan te sluiten met activiteiten, georganiseerd met de buurtsportcoaches, en online activiteiten als escape rooms.” De gemeente gaat de komende tijd actief communiceren wat er allemaal wél mogelijk is en wat er aan activiteiten georganiseerd wordt.

Ook wees de burgemeester op de diverse apps die er zijn, bijvoorbeeld het ‘Ommetje maken’ van de Hersenstichting, en (online) activiteiten van het Rijksmuseum en het Nationaal Ballet.

TONK-regeling

Voor huishoudens die door omstandigheden in ernstige financiële problemen komen, is er de Tonk regeling; de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. “Vanuit het Rijk is vorige week een handreiking uitgereikt en het Rijk heeft aan gemeenten gevraagd om hiervoor een loket te openen. Waarschijnlijk is dit loket in maart actief. We zijn nu druk met de voorbereidingen hiervoor”, aldus de burgemeester. Ze gaf aan dat de gemeente tevens druk is met voorbereidingen voor het inmiddels 4e pakket steunmaatregelen.