Afbeelding
https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Huismus meest geteld in Hattem

Algemeen

HATTEM ā€“ Afgelopen week vond de Nationale Tuinvogeltelling plaats. 

De huismus werd in Hattem het meest gezien, gevold door de koolmees en pimpelmees. Dit komt overeen met de landelijke top 3. In totaal namen 232 Hattemers deel aan de vogeltelling. Samen spotten zij 3648 vogels in de tuin.

De Nationale Tuinvogeltelling is een initiatief van de Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek. ā€œDoor de vogeltelling wordt zichtbaar hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Een recordaantal van bijna 200.000 Nederlanders gingen aan de slag om de vogels in de tuin te tellen. In totaal werden ruim 2,7 miljoen vogels gespot.ā€

Uit de tuinvogeltelling komt naar voren dat het goed gaat met de bonte spechten. In de voorafgaande jaren werd de grote bonte specht vooral in tuinen geteld tijdens strenge winters. De laatste paar winters werden ieder jaar meer grote bonte spechten geteld tijdens de Tuin.

Minder goed gaat het met de merel. Merels werden tot 2017 in de meeste tuinen waargenomen. Vanaf 2018 niet meer. In dat jaar kelderde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top-3 en kwam hij op nummer 5 terecht. Dat komt vermoedelijk deels door klimaatverandering en deels door het usutu-virus. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk wat minder behoefte om naar het zuiden te trekken. Desondanks is de merel nog steeds de meest talrijke vogel van Nederland.