Afbeelding
.

ā€œJongeren lijden onder coronamaatregelenā€

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM ā€“ Onlangs heeft een overleg plaatsgevonden tussen het pastoresconvent, burgemeester Sanderse en wethouder Hospers. Partijen hebben elkaar bijgepraat over signalen die zij ontvangen uit de stad vanwege de geldende coronamaatregelen.

Normaal gesproken vindt twee keer per jaar een overleg plaats tussen de pastores en het collegebestuur. Aan het pastoresconvent nemen de predikanten en voorgangers van alle zeven kerken in Hattem deel en daarmee zijn zij verbonden met ongeveer de helft van de Hattemse samenleving. In de afgelopen maanden hebben deze overleggen frequenter plaatsgevonden. ā€œEr gebeurt op dit moment heel veel door corona en de lockdown, zowel voor de kerken als voor de gemeenteā€, legt Gijs Bronsveld uit. Bronsveld is predikant in de Ontmoetingskerk. ā€œHet is belangrijk om van elkaar te weten wat er speelt, welke signalen er zijn en wat er gaande is.ā€ Zo delen ze de zorgen over ouderen in Hattem, maar bij alle partijen bestaan ook grote zorgen over de jeugd en wat de pandemie met hen doet. ā€œDe jongeren hebben enorm te lijden onder de huidige maatregelen en de beperkingen in de sociale contacten. Veel van hen zitten echt in zak en as.ā€

Kerken in actie

Er zijn vanuit de kerken verschillende initiatieven gedaan om mensen met elkaar in contact te houden of opnieuw te brengen. Voorbeelden hiervan zijn de speculaasactie, waarbij jongeren een speculaaspop hebben gebakken voor een oudere, het Engelenproject waarbij oudere wijkgenoten in de Adventsperiode wekelijks een attentie kregen en de kerstpakkettenactie. Ook is er een online escaperoom georganiseerd waar meer dan 150 mensen, van jong tot oud, aan hebben meegedaan.

Tijdens het laatste overleg met het pastoresconvent is een nieuw idee ontstaan, het aanbieden van buitenactiviteiten. ā€œMensen worden aan elkaar gekoppeld om activiteiten te ondernemen, mogelijk vanuit een gezamenlijke interesseā€, legt Bronsveld uit. ā€œDenk aan appgroepen om samen hard te lopen, te wandelen of te geocachen. Mensen kunnen ook zelf hun gezamenlijke interesses wel ontdekken.ā€ Het idee kan vanuit verschillende instellingen worden neergezet, zodat het bereik groot is. ā€œNaast kerken kan gedacht worden aan Buurtsport, Stichting Welzijn en verschillende sportclubs.ā€ In welke vorm dit idee precies gegoten wordt, wordt op dit moment uitgewerkt en zal op korte termijn uitgerold worden.

Geloven in coronatijd

Al lange tijd blijven de kerkdeuren dicht op zondag. Waar eerder nog een beperkt aantal de zondagsdiensten fysiek mag bijwonen, zijn diensten nu alleen nog maar fysiek toegankelijk voor de mensen die betrokken zijn bij de uitzending, zoals de predikant en de technici. Alle andere kerkgangers en belangstellenden moeten de diensten volgen via RTV Hattem of online op hun computer. Om de kijkers vast te houden en kwalitatief goede uitzendingen te maken, is flink geĆÆnvesteerd in de audioapparatuur. ā€œWe hebben een professionele installatie aangeschaftā€, vertelt de predikant, ā€œwant de verwachting is dat het aanbieden van online diensten ook na corona gecontinueerd zal worden.ā€ Voor mensen die ook voor de coronaperiode al niet meer naar de kerk toekonden, bijvoorbeeld door ziekte, zijn de online diensten een ware uitkomst. ā€œWaar zij eerder de kerkdiensten volgden via de audiolink op internet, en zich daardoor wat alleen voelden staan, ervaren zij nu een gevoel van saamhorigheid; we zitten met zā€™n allen in dezelfde situatie.ā€

Hoe de kerkdiensten er na corona uit zullen zien, is afwachten. Uit een onderzoek dat is gedaan vanwege de Actie Kerkbalans, is gebleken dat 45% van de bijna 2.000 deelnemers vooral het zingen tijdens de diensten mist. 35% mist het fysiek aanwezig kunnen zijn en 28% mist het koffiedrinken en de ontmoetingen met mede-kerkleden. De tijd zal uitmaken of de kerken weer vol raken of dat mensen de diensten online blijven kijken of zelfs helemaal verwijderd zijn van de kerken.