Afbeelding
.

Trainerslicentie Willem de Weerdt verlengd

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM - De Nederlandse Atletiekunie heeft de trainerslicentie van Willem de Weerdt verlengd tot 1 januari 2025. De sportieve Hattemer benadrukt dat het juist in deze coronatijd van belang is om te bewegen en geeft een aantal tips.

Eigen loopschool

Hardlopen speelt een belangrijke rol in het leven van Willem de Weerdt. Veel Hattemers leren van hem de fijne kneepjes van het hardlopen tijdens de lessen bij de DWLoopschool. ā€œAl vanaf mijn 9e ben ik met sport bezig, eerst met voetballen en vanaf mijn 21e met hardlopen. Hardlopen is mijn passie en ik doe het nog steeds met heel veel plezier. In het begin was ik lid van atletiekvereniging AV-PEC1910 in Zwolle, vervolgens een aantal jaren lid van Veteranen Nederland en vanaf 1995 tot 2018 lid van AV-Cialfo te Epe. Nu ben ik lid van mijn eigen DWLoopschool Hattem, waar ik enorm trots op benā€, geeft de Weerdt aan.


Mooiste wedstrijd
ā€œIn die periode heb ik een aantal trainers gehad die mij hebben begeleid naar vele nationale en internationale successen. Ook ben ik een aantal keren uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens Interlands en/of landenwedstrijden bij de masters. Mijn mooiste wedstrijd heb ik gelopen tijdens de Europese kampioenschappen in Frankrijk in 2011. Daar werd ik op de halve marathon 2e bij de masters 55 in een zeer sterk veld en waarbij ik 2 dagen eerder tijdens de 10 kilometer wegwedstrijd 6e werd.

Ook de wedstrijden in het buitenland van de wereldspelen Politie & Brandweer waren fantastische momenten in mijn loopbaan. Diverse keren ben ik wereldkampioen geworden op verschillende disciplines, momenten om nooit te vergetenā€.

Licentiesysteem
In 2001 heeft de Atletiekunie, in samenwerking met Hardlooptrainers Nederland een licentiesysteem ontwikkeld. Het licentiesysteem is bedoeld als kwaliteitsimpuls voor het sporttechnisch aanbod zoals dat bij atletiekverenigingen en loopgroepen wordt aangeboden.

De Hattemer is blij dat zijn trainerslicentie met vier jaar is verlengd. De opleiding ā€˜Atletiek- en Looptrainer 4ā€™ staat in het teken van planmatig prestatiegericht training geven en het versterken van de vereniging. De theorie die aan bod komt zijn onder andere inspanningsfysiologie, trainingsleer, anatomie en motorisch leren. Naast deze prestatiegerichte inhoud komt de coƶrdinerende rol van de trainer in de vereniging aan bod. Hierbij staan met name een analyse van het beleid, sport en integriteit en veilige sportomgeving centraal.

Looptrainer

ā€œEen trainerslicentie is een persoonsgebonden document afgegeven door de Atletiekunie die de bevoegdheid geeft tot het geven van training. Nadat je deze hebt behaald is deze voor een bepaalde periode geldig. Voor looptrainer niveau 4 is dat 4 jaar. Binnen die 4 jaar wordt verwacht dat je regelmatig bijscholingen volgt om je trainerslicentie te behouden. Door de bijscholingen blijft de trainer op de hoogte van de laatste ontwikkelingenā€.

Hardlopen is leuk

Op de vraag waarom hardlopen zo leuk is, is de Weerdt duidelijk. ā€œHardlopen kun je bijna overal en op ieder moment van de dag doen. Het is de ideale uitlaatklep voor als je bijvoorbeeld een drukke baan hebt en even stoom wil afblazen. Het is bovendien goed voor je sociale leven als je met meerderen traintā€.

Door zijn eigen ervaringen en opleidingen is hij de man bij uitstek om mensen te helpen om verantwoord het hardlopen onder de knie te krijgen en op een hoger niveau te brengen. ā€œOf men nu wil starten met hardlopen of als wedstrijdloper voor een PR wil gaan, ik vind het leuk om samen aan de slag te gaan om een realistisch doel te bereiken. Daarnaast willen we niet in de valkuilen ā€˜lopenā€™ die zeker aanwezig zijn als je net start met hardlopenā€.

De trainer benadrukt dat het juist in deze coronaperiode van belang is om een goede basisconditie op te bouwen.

Verbeteren conditie

ā€œHet verbeteren van je conditie is niet iets dat alleen voor sporters nuttig is. We willen allemaal graag boven aan de trap kunnen arriveren zonder een kwartier op adem te hoeven komen. Het is bovendien ook een stuk gezonder wanneer je lichaam een beetje uithoudingsvermogen heeft.

Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten als je je conditie verbetert. Ook je stofwisseling versnelt van regelmatige beweging. Dat betekent dat je wat meer calorieĆ«n gaat verbranden en dus minder kans loopt op overgewicht. Ten slotte lijkt zelfs je mentale stressbestendigheid er met een betere conditie op vooruit te gaan. Met andere woorden, je kunt in het algemeen net wat meer aan, vooral in deze coronaperiodeā€.

Hoe starten?

Maar hoe start je? Zeker als je basisconditie nog te wensen overlaat en geen techniek beheerst. ā€œVeel mensen beginnen enthousiast en lopen tot ze buiten adem zijn. Zodra ze overal pijntjes voelen houden ze er mee op, de motivatie is weg.
Hardlopen is namelijk een sport die direct afrekent met iedereen die te weinig conditie heeft. Als je begint te lopen, voel je dat meteen: het ritme van je ademhaling gaat omhoog, je lichaamstemperatuur stijgt en je pezen, gewrichten en spieren komen onder spanning te staan. Kortom je lichaam moet een tijdje wennen aan deze sport. Hoe lang die periode duurt is afhankelijk van een aantal factoren zoals lichaamsgewicht, conditie en de motivatie. Wanneer je daar door heen bent is het een van de mooiste sportbeoefening die er is. Je kunt op elk willekeurig tijdstip en moment dit uitoefenen, hetzij alleen of met een groepā€.

Rondje Hattem

ā€œWe hebben in deze periode het rondje Hattem van 7 kilometer opgezet, waar de deelnemers van DWL Hattem hun conditie op kunnen testen. Maandelijks wordt daarvan een uitslag op categorie gemaakt en gedeeld. Zo hebben ze een doel om naar toe te werken. Daarbij wordt het trainingsprogramma wekelijks specifiek uitgewerkt en op hun Persoonlijke Trainings Pagina gezetā€.

Inmiddels heeft DWLoopschool Hattem een verzoek ingediend bij de gemeente Hattem om dit rondje te bewegwijzeren. Het rondje Hattem is geschikt voor wandelaars, hardlopers, skeelers en fietsers. Men kan linksom of rechtsom en op elk punt instappen. Het is verlicht en de gehele route is bijna geheel autoluw. Uit eerste gesprekken blijkt dat de gemeente positief tegenover de plannen. De plannen worden momenteel verder uitgewerkt.