Op de foto beide initiatiefnemers.
Op de foto beide initiatiefnemers. .

Stimuleringsbijdrage Sport Startpunt Hattem

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Het initiatief voor een Sport Startpunt Hattem komt in aanmerking voor een stimuleringsbijdrage. 

Het plan voorziet er volgens de kerngroep van het Lokaal Sportakkoord in om meer Hattemers te laten bewegen en is een verbinding tussen verschillende sporten.

Elkaar versterken

Het Sport Startpunt Hattem is een idee van Anne Besseler en Arjen Noorberger. Het idee achter het Sportstartpunt is simpel vertelt Noorberger: “Hoe kunnen lokale sportverenigingen elkaar versterken? In deze coronatijd bewegen we te weinig. Het idee was er al jaren. Om in aanmerking te komen voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat hebben we de plannen uitgewerkt. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen. Toch willen we graag de plannen doorzetten”.

De voetbalvereniging Hattem heeft 8 jaren geleden de overstap gemaakt van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. Hierdoor dreigde van het ene op het andere moment de sportaccommodatie in het weekend alleen nog maar op de zaterdag gebruikt te worden. Mede om dit te voorkomen is destijds een voetbalschool opgericht op de zondagochtend voor de jeugd in de pupillen leeftijd.

Ontmoetings- en sportplek

“Wat opvalt is dat er door de jaren heen steeds weer ouders zijn die hun kinderen naar deze voetbalschool brengen om vervolgens gedurende de voetbaltraining zelf te gaan hardlopen of een tocht op de ATB te gaan maken. Een accommodatie geeft de ruimte om met elkaar af te spreken, een douche te nemen, de spullen op te bergen en straks wanneer het weer mogelijk is om na afloop van het sporten samen een kop koffie te drinken. Sportverenigingen die geen accommodatie hebben kunnen gebruik maken van een sportaccommodatie. Bovendien wordt door dit initiatief de verbinding tussen de ongeorganiseerde sporten en de sporten in verenigingsband bevordert. Het Sport Startpunt Hattem is dé ontmoetings- en sportplek voor de inwoners van Hattem op de zondag”. Naast voetbalvereniging Hattem die haar accommodatie ter beschikking stelt, zijn het de buurtsportcoaches, Youth Soccer Academy, Partou kinderopvang en CONTEXT Personal training & lifestyle coaching die betrokken zijn bij Sport Startpunt Hattem. Daarnaast heeft Toerclub Hattem aangegeven het een mooi initiatief te vinden en met haar leden te gaan overleggen om aan te sluiten. Sport Startpunt Hattem staat verder open voor ideeën en/of aansluiting van andere sport en welzijn organisaties in Hattem. Mocht het initiatief succesvol zijn dan kunnen de plannen ook op andere dagen van de week plaatsvinden.

Drempelverlagend

“De partners in het initiatief willen sportbeoefening in Hattem vergroten en menen dat dit initiatief drempelverlagend is. Ook willen de sportpartners mogelijkheden bieden aan gezinsleden om tegelijk verschillende sporten beoefenen zodat dit een positieve invloed heeft op sporten voor zowel kinderen, jongeren als de sportparticipatie van mensen op latere leeftijd”, aldus Noorberger.

Om direct na coronatijd van start te kunnen gaan, is geld nodig. De sportverenigingen hebben het financieel lastig vanwege de effecten van de coronamaatregelen. Daarom werd een startsubsidie aangevraagd om aanspraak te maken op het uitvoeringsbudget die Hattemse partijen hebben ontvangen om het Lokale Sportakkoord te vertalen in concrete acties.

Lokaal Sportakkoord

De gemeente Hattem wil vanuit het Lokaal Sportakkoord de samenwerking voor een gezond Hattems sportklimaat bevorderen. Dit initiatief motiveert organisaties in sport, zorg, welzijn en overheid om bij te dragen aan een gezond Hattems sportklimaat door middel van creatieve initiatieven en samenwerkingsverbanden.

“Met de ondertekenaars van het sportakkoord is afgesproken dat de kerngroep aanvragen voor het uitvoeringsbudget verzamelt. Patrick Koop namens Sportkoepel Hattem en wethouder Martijn Hospers nemen als bestuurders in deze kerngroep vervolgens een besluit over de inzet van het budget. In de kerngroep is het besluit genomen om onder een aantal voorwaarden een stimuleringsbijdrage te verlenen. De kerngroep is enthousiast over de wijze waarop het initiatief de bestaande sportaccommodaties en activiteiten wil inzetten om verschillende groepen in beweging te brengen. Ook verbindt dit initiatief het sporten op een sportaccommodatie aan de toenemende groep sporters die in de openbare ruimte sport”, zo laat de gemeente Hattem weten.