Afbeelding
.

Aantal bewoners Achterstraat vraagt heroverweging plannen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM - Een aantal bewoners van de Achterstraat heeft in een brief richting het college van burgemeester en wethouders hun ongenoegen geuit over de parkeersituatie in de nieuwe plannen voor de herinrichting van de binnenstad. 

Zij verzoeken een heroverweging van de plannen omdat het parkeren pal voor hun deur het woongenot aantast. Begin februari gaan ze met de gemeente om de tafel om te kijken of de plannen aangepast kunnen worden.

Effecten

De bewoners missen in de huidige planvorming een weloverwogen keuze voor het verplaatsen van de parkeerplekken naar de andere kant van de straat. De effecten zouden niet in de volle breedte zijn onderzocht.

Eerder plaatsten de Achterstraatbewoners al kanttekeningen ten aanzien van de verkeersveiligheid en het parkeren aan de schaduwkant in de straat in de nieuwe plannen voor het centrum van Hattem. Na de brief van september volgde een terugkoppeling van de gemeente en een informatiebijeenkomst in december.

Verkeersveiligheid

De bewoners geven in de brief aan dat het hen genoegen doet dat het thema verkeersveiligheid in de vernieuwde schetsontwerpen specifieke aandacht heeft gekregen. “De aanpassingen lossen het probleem, dat de Ridderstraat en Achterstraat als een doorgaande weg wordt gebruikt, niet op, maar zorgen binnen de mogelijkheden van het ontwerp wel voor een veiligere situatie”.

Aan de andere kant spijt het de bewoners dat er niets gedaan is met de bezwaren ten aanzien van het parkeren in de Achterstraat. De woonhuizen aan de schaduwkant krijgen relatief weinig daglicht in de huidige situatie. Het parkeren van auto’s op korte afstand van de gevel zal de woonsituatie aanzienlijk verslechteren. De bewoners stellen het gevoel te krijgen dat hun welzijn niet centraal staat. “De belangen van de ondernemers, die graag parkeerplekken voor hun klanten willen, krijgen prioriteit. Verder hebben wij begrepen dat er voor de beeldvorming gekozen is voor het parkeren aan de schaduwkant. Ook hier staat ons woonbelang weer niet centraal, maar zijn blijkbaar de esthetische argumenten belangrijker. De huidige inrichting van de Achterstraat is een situatie die al 30 jaar wordt gehandhaafd en gedoogd door de bewoners. Het verplaatsen van de parkeerplekken naar de overzijde van de straat is een beslissing met zeer grote gevolgen voor de bewoners van de Achterstraat. Wat ons betreft is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen hiervan”.

Om de tafel

Gepleit wordt om de huidige parkeersituatie in stand te houden. “Het verfraaien van de beeldvorming kan volgens ons ook uitstekend met de instandhouding van de huidige situatie. Daarmee doet u recht aan de belangen van de belangrijkste gebruikers van de Achterstraat, namelijk haar bewoners”.

Naar aanleiding van de brief gaat de projectmanager Jurian Lier en wethouder Auke Schipper begin februari om de tafel met de bewoners over de parkeersituatie.

Bezien wordt of er een oplossing kan komen waarmee alle partijen uit de voeten kunnen.

Definitief ontwerp bijna klaar

De projectmanager geeft aan dat het definitieve ontwerp nagenoeg gereed is. Verwacht wordt dat begin maart wordt gestart met de tweede fase van de herinrichting van de binnenstad. Nadat in de eerste fase de Markt en het Kerkplein onder handen werden genomen staan nu de overige straten op de nominatie om opnieuw ingericht te worden.

De uitvoering zal in 2021-2022 plaatsvinden. NTP start de werkzaamheden in de Kerkstraat en de Kruisstraat.