Afbeelding
.

Convenant cultuureducatie primair onderwijs ondertekend

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Het primair onderwijs, Cultuurplein Noord Veluwe en de gemeente Hattem willen gezamenlijk optrekken om de kwaliteit van cultuureducatie duurzaam te versterken. Daarom is op 27 januari het convenant cultuureducatie 2021 ā€“ 2025 ondertekend.

Met de ondertekening van dit convenant willen verschillende lokale partijen een fundament versterken voor Cultuureducatie. Vanwege de coronamaatregelen is besloten om de feestelijke ondertekening tot een nader tijdstip uit te stellen. Het convenant werd formeel al wel ondertekend door wethouder Auke Schipper.

Cultuurmakelaar Hattem & Erfgoed-educator NO Veluwe Edith de Jong is verheugd dat veel Hattemse erfgoedaanbieders met enthousiasme het convenant cultuureducatie ondersteunen. Dit zijn de zes Hattemse basisscholen, het Voerman Museum Hattem, molen de Fortuin, Anton Pieck Museum, Dijkpoort Hattem, het Nederlands Bakkerij Museum, Heemkunde Hattem en stichting Gedenkstenen Hattem.

Cultuureducatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de schoolbesturen en hun scholen, Cultuurplein Noord Veluwe en de gemeente in samenwerking met de provincie.

ā€œHet is van belang om vanuit een gedeeld kader te werken en de afspraken hiervoor vast te leggen in een convenant. Sinds 2013 nemen de scholen in Hattem deel aan het landelijk programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Het Rijk en de provincie Gelderland financieren gezamenlijk een kwaliteitsimpuls door te investeren in: deskundigheidsbevordering van leerkrachten en culturele aanbieders, samenwerking tussen scholen en hun culturele omgeving en borging van cultuureducatie zoals; door het ontwikkelen van doorgaand leerlijnen cultuureducatie en een cultuureducatie beleidsplan in de scholen.

Om deze impuls een duurzaam karakter te geven, werken gemeenten, onderwijs en culturele partijen samen aan lokale convenanten cultuureducatie. Hierin worden concrete afspraken gemaakt over: de inzet van tijd, ruimte en middelen, aansluitend bij de lokale situatie, ambities en mogelijkheden.ā€

Cultuureducatie is van belang voor het onderwijs omdat het bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Het zorgt voor overdracht van maatschappelijke en culturele verworvenheden. Het rust kinderen uit tot deelname aan de maatschappij. Leidt kinderen op tot wereldburgers en draagt bij aan verbinding met lokale erfgoedlocaties

In de afgelopen jaren is al veel bereikt. Er zijn scholen die hun cultuureducatiebeleid hebben vastgelegd en scholen hebben een interne cultuurcoƶrdinator (afgekort: ICC-er) aangesteld. Toch moet er nog een kwaliteitsslag worden gemaakt naar meer samenhang, meer diepgang en inbedding van cultuureducatie in het curriculum van de scholen. Ook is een betere afstemming tussen vraag en aanbod gewenst.

Een convenant op gemeentelijk niveau draagt bij aan het verbeteren van de culturele infrastructuur op scholen. Hierdoor kan naast het duurzaam verankeren van cultuureducatie in de scholen ook de verbinding met het buitenschoolse aanbod gelegd worden.

Met de kenmerken voor een sterk fundament voor cultuureducatie in gedachten, werken de convenantpartners, vanuit eigen rol en verantwoordelijkheden, aan de realisatie van de volgende ambities. Dit convenant biedt elke school ruimte om dit passend bij hun identiteit invulling te geven.

De looptijd van het convenant omvat de periode 2021-2025.

Naast een jaarlijkse evaluatie van de samenwerkende partijen in dit convenant wordt aan het einde van de looptijd de balans opgemaakt.

Meer Muziek in de Klas 

Met het onderwijs, de drie lokale muziekverenigingen en Cultuurplein Noord Veluwe is een concept actieplan voor gemeente Hattem opgesteld dat een onderdeel van dit convenant zal zijn.