Op de foto de organisatie. De foto is vorig jaar gemaakt toen de voorbereidingen nog in volle gang waren.
Op de foto de organisatie. De foto is vorig jaar gemaakt toen de voorbereidingen nog in volle gang waren. .

Bevrijdingsfestival afgelast

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Het bevrijdingsfestival is definitief van de baan. Het evenement, dat oorspronkelijk gepland stond voor 18 april 2020, zou het hoogtepunt zijn van de festiviteiten rondom de 75-jarige bevrijding van Hattem. De organisatie had midden vorig jaar nog even de hoop om op 10 april 2021 het festival alsnog te organiseren. Het Corona-virus gooit ook nu weer roet in het eten. Alle 400 betrokken deelnemers zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

“Inmiddels zijn we een half jaar verder en is het duidelijk dat het Corona-virus nog lang niet is uitgewoed. Uit het inentingsschema dat de rijksoverheid onlangs verspreidde, blijkt dat pas in de tweede helft van dit jaar te verwachten is dat iedereen tegen Corona ingeënt kan zijn. Het is daarmee uitgesloten dat het bevrijdingsfestival op 10 april 2021 kan doorgaan. Daarbij komt dat, mede door Corona, het momentum van het bevrijdingsfestival simpelweg verdwenen is. Mensen hebben nu andere dingen aan hun hoofd. Het leeft gewoon niet meer bij de verenigingen en inwoners. De aanleiding, 75 jaar bevrijding, is weggevallen. Het is nu ook gewoon onverantwoord zijn om in het voorjaar een evenement te organiseren”, geeft Wieger van der Veen namens de organisatie aan. “Het organisatiecomité heeft daarom besloten het bevrijdingsfestival definitief af te gelasten. Dat gebeurt met pijn in het hart. Zeker omdat we als comité hebben gemerkt met hoeveel enthousiasme de vertegenwoordigers van alle deelnemende verenigingen meewerkten aan de voorbereiding van het festival”.

De Greeve avonden die in het verleden zijn georganiseerd door het Willem Greeve fonds vormden de opmaat voor de plannen voor dit unieke lokale muzikale avond. Het was oud-burgemeester Jan Willem Wiggers die de eerste aanzet gaf om het bevrijdingsfestival te organiseren. Om als Hattem muziekstad samen de bevrijding te vieren. Bijna iedereen die in Hattem zingt of musiceert in verenigingsverband zou acte de presence geven. Met ruim 400 deelnemers en 500 man publiek zou het een grote muzikale happening worden ter ere van de 75-jarige bevrijding. Tijdens het festival zouden alle verenigingen afzonderlijk optreden, als ook in verrassende combinaties met een andere verenigingen. Speciaal voor dit evenement waren muziekstukken bewerkt.

De organisatie bestaande uit Saskia Lammerts, medewerker van de gemeente en lid 4 en 5 mei comité, Arie van Driesten van het 4 en 5 mei-comité en penningmeester van het Willem Greeve Fonds Wieger van der Veen hebben heel wat uurtjes werk verzet om het festival goed voor te bereiden. De draaiboeken lagen vorig jaar klaar toen de eerste Coronagolf zich aandiende. De teleurstelling bij de organisatie is dan ook groot nu het festival definitief wordt afgelast.

Van der Veen verwacht dat in de toekomst in het kader van een andere gelegenheid een dergelijke muziekavond weer zal worden georganiseerd.

“Het comité bedankt alle betrokken deelnemers voor de fijne samenwerking tijdens de voorbereiding en voor de bereidheid om ook bij de uitvoering van het festival samen te werken en waar mogelijk ook gezamenlijk op te treden, ook over de grenzen van onze eigen verenigingsidentiteit heen. Het is jammer dat Corona dit verhinderde. Deze bereidheid tot samenwerking is in ieder geval iets waar wij als Hattemers trots op kunnen zijn”.