Afbeelding
.

Aantal Coronabesmettingen De Bongerd stabiliseert

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Het aantal coronabesmettingen in Hanzeheerd De Bongerd lijkt te stabiliseren. 

Inmiddels zijn veertien bewoners positief getest. Vier bewoners zijn overleden aan de gevolgen van corona. De besmette bewoners worden verpleegd op twee speciale COVID-afdelingen. In de zorgwoningen is het, na de coronapiek van half december, weer rustig.

Directeur Jos Bleijenburg van Hanzeheerd is heel voorzichtig optimistisch. ā€œBinnen De Bongerd stabiliseert het aantal besmette bewoners. Rondom de kerstdagen steeg het aantal besmettingen snel, nu zien we dat afvlakken. Inmiddels zijn de eerste bewoners genezen en weer teruggekeerd naar hun eigen appartementā€. Naast bewoners zijn ook verschillende medewerkers positief getest. Directeur Bleijenburg schat dat het verzuimpercentage momenteel 10% is. Ook onder het verzorgend personeel lijkt het aantal besmettingen licht af te nemen. Voordat de medewerkers de werkvloer opgaan ondergaan ze een snel test. Wordt er positief getest, dan volgt een PCR-test. Alle bewoners van Hanzeheerd krijgen twee keer per week een snel test.

Hanzeheerd, waar naast De Bongerd ook verzorgingstehuis Brinkhoven in Heerde onder valt heeft geleerd van de eerste coronagolf. In Brinkhoven zijn momenteel zes bewoners besmet. In het voorjaar werd Brinkhoven zwaar getroffen. ā€œHet belangrijkste leermoment is om niet in een volledige lockdown te gaan. Contacten zijn erg belangrijk. Vanwege de recente besmettingen is het maximale aantal bezoekers per dag per bewoner bijgesteld naar Ć©Ć©n. We vragen de bezoekers om zich mee verantwoordelijk te voelen voor de situatie door zich te houden aan de hygiĆ«nemaatregelen en huisregels. Samen proberen we met elkaar het aantal besmettingen tegen te gaan.ā€ Iets anders dat geleerd is van de eerste coronagolf is de communicatie. Twee maal per week ontvangen familieleden een nieuwsbulletin met daarin de laatste stand van zaken.

Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Volgende week worden de eerste medewerkers van De Bongerd gevaccineerd. De bereidheid om zich te laten inenten is volgens Bleijenburg hoog. Uit navraag bij de zorgmanagers blijkt dat ruim 70% zich wil laten vaccineren. Duidelijk is al wel dat er meer inschrijvingen zijn dan dat er vaccinaties zijn. Een aantal medewerkers zal dus nog even moeten wachten.

Een ander probleem is het dreigend personeelstekort. Vanwege ziekte van de eigen medewerkers doet Hanzeheerd een oproep aan (gepensioneerde) verzorgenden en verpleegkundigen om te helpen.

Mensen die interesse hebben en (nog) BIG-geregistreerd zijn, kunnen bellen of mailen met Hanzeheerd voor een geheel vrijblijvend informatiegesprek. Telefoonnummer (06) 13 20 84 93 of mailen naar ivanloo@hanzeheerd.nl