Afbeelding
.

Energiebesparende maatregelen voor huurders

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Huurders van een woning in Hattem kunnen de hulp inroepen om energiebesparende maatregelen toe te passen.

In maart 2018 heeft de gemeenteraad een bedrag van bijna 50.000 euro beschikbaar gesteld om mensen met een inkomen lager dan 130% van het Wettelijk Sociaal Minimum te ondersteunen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Deze doelgroep woont bijna allemaal in een huurhuis.

In een brief van Veluwe Duurzaam, Triada en de gemeente wordt het bezoek van een energiecoach aangekondigd en wordt uitgelegd wat de bedoeling is. “Mensen kunnen zelf een energiegesprek aanvragen. Alle huurwoningen worden ingepland voor een bezoek de komende twee jaar”, zo staat in een raadsinformatie te lezen.

Tijdens het bezoek wordt een korte scan gemaakt van de besparingsmogelijkheden van de woning. Ter plaatse worden materialen voor besparing achtergelaten en indien gewenst wordt uitgelegd hoe deze te installeren en gebruiken. De bewoner kan daarna zelf de rest regelen. Hierbij gaat het om het aanbrengen van LED-verlichting, hanteren van doorvoerstekkers, het aanbrengen van tochtstrippen en het aanbrengen van radiatorfolie. 

Triada biedt de mogelijkheid tot het installeren van zonnepanelen op het dak. Samen met een marktpartij maakt Triada afspraken waarbij het rendement van de besparing deels ingezet wordt voor het terugverdienen van de investering en deels ingezet wordt voor het verlagen van de energielasten van de bewoner. De details zijn in het voorjaar van 2021 bekend. Deze mogelijkheid wordt door Triada aan alle huurders geboden. Deelname kan vrijwillig.

Het verstrekken van energieadvies op individueel niveau aan inwoners leidt volgens het college van B & W tot bewustwording. Daarnaast leidt het tot een directe besparing op het energieverbruik en verlaging van woonlasten.