Afbeelding
.

Samen sportklimaat bevorderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - De sportverenigingen geven aan dat het naleven van de corona-regels op het moment dat sportparken open zijn prima verloopt. Er is ook regelmatig en goed contact met de BOA’s, zo blijkt uit de ledenvergadering van de Sportkoepel.

De Sportkoepel Hattem is een overkoepelende organisatie waarbij bijna alle sportverenigingen in Hattem zijn aangesloten. De koepel wil een doelmatig sportbeleid in Hattem bevorderen en behartigt de belangen van de leden op sportgebied. Het bestuur bestaat uit Ed Zandhuis, Wieneke van Regteren en Patrick Koop.

Financiën onder druk

Uit de onlangs gehouden ledenvergadering blijkt verder dat de financiën bij de verenigingen onder druk staan. Er wordt ingeteerd op de reserves, en investeringen of extra uitgaven zijn stopgezet. Ook op sociaal gebied heeft het stopzetten van de meeste sportactiviteiten vanwege corona grote gevolgen. “Het fysieke contact door de leden wordt gemist, het praatje langs de lijn, kopje koffie in de kantine, supporteren van kinderen en de spanning van competitiewedstrijden. Over het algemeen wordt de onzekerheid over het verloop van deze crisis als erg lastig ervaren. Voor niemand is duidelijk hoe lang dit nog duurt en welke ingrijpende zaken misschien nog op ons af komen.

Burgemeester Marleen Sanderse was een groot deel van de digitale vergadering aanwezig. Zij was enthousiast over de onderlinge verbanden en sterke structuren, ook binnen de sportverenigingen in Hattem”, aldus secretaris Wieneke van Regteren namens de Sportkoepel.

Sportklimaat bevorderen

Het afgelopen jaar heeft de Sportkoepel samen met andere partijen gewerkt om het sportklimaat in Hattem te bevorderen. Onder externe begeleiding is samen met de verenigingen en de gemeente Hattem hard gewerkt aan een Hattems Sportakkoord.

“Nu is het tijd om de punten uit dit akkoord op te gaan pakken, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van Verklaringen Omtrent Gedrag: voor de leiders, trainers, bestuursleden van clubs. Ervaringen hierover zijn gedeeld en alle verenigingen onderschrijven het belang hiervan. Om een positieve sportcultuur te creëren wordt er gewerkt aan gezamenlijke gedragsregels voor iedereen die op een sportpark verblijft. Daarnaast zoeken wij naar ludieke mogelijkheden om ook ouders die op onacceptabele wijze tekeer gaan, langs de lijn, aan te spreken. Verder staan rookvrije sportverenigingen het alcoholconvenant in Hattem en gezonde kantines op de agenda om in de toekomst onder de loep te nemen”.

Bestuursleden gezocht

De Sportkoepel bestaat momenteel uit 3 personen, waarvan de voorzitter medio 2021 gaat stoppen. Daarom is de Sportkoepel op zoek naar nieuwe bestuursleden die zich willen inzetten om de lokale sportactiviteiten te ondersteunen. Het bestuur vergadert ongeveer vier keer per jaar, waarvan twee maal met alle verenigingen. De tijdsbesteding is dus niet heel groot. Aanmelden kan via info@sportkoepelhattem.nl.