Afbeelding
.

Geslaagde samenwerking Voerman Museum & Daniƫl Douglas

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM ā€“ Wie beter dan directeur Daphne Maas kan als model fungeren als sluitstuk van het prachtige kunstwerk van DaniĆ«l Douglas. 

In het kader van zijn expositie Nieuw Licht in het Voerman Museum schilderde de Zwolse kunstenaar de afgelopen maanden 50 portretten. De portretten samen vormen Ć©Ć©n groot schouwspel.

Nieuw licht

Het is rustig in het museum vorige week donderdag aan de Achterstraat. Twee mannelijke bezoekers zijn speciaal uit Lochem gekomen om een bezoek te brengen aan het Voerman Museum. ā€œHet werk van Voerman is boeiend. Je weet van Voerman wat je kan verwachten. Daarom is het ook leuk dat er ander werk te bezichtigen is in het museum. In het werk van DaniĆ«l Douglas voel je de magische sfeer die het licht creĆ«ertā€.Dat is ook wat directeur Daphne Maas te horen krijgt van de bezoekers van de tentoonstelling Nieuw Lichtā€™. ā€œHet is mooi om ook vernieuwend werk te hebben in het Voerman Museum. De schilderstijl van DaniĆ«l blikt terug op het verleden, maar heeft beelden van het heden. De onderwerpen zijn heel herkenbaar. Daarnaast is het leuk om een schilder uit de buurt van de IJssel in de hoofdrol te hebbenā€.

Kleine kunstwerken

In het speciaal gecreĆ«erde kleine atelier op de bovenverdieping van het museum schildert de kunstenaar ondertussen rustig verder. In een kleine twee uur ontstaat er een prachtige portretschildering van de sympathieke Voerman directeur. Elk schilderijtje meet 10,5 x 16 centimeter. Het schilderen van de kleine kunstwerken was Ć©Ć©n van de hoogtepunten tijdens zijn expositie vertelt Douglas. ā€œHet is leuk om de ongezouten mening van bezoekers te horen terwijl ik sta te schilderenā€.

Het project is met name bedoeld voor liefhebbers van het werk van Voerman en wil mensen met een passie voor kunst samenbrengen. In Ć©Ć©n oogopslag zien bezoekers 50 kunstwerkjes met een eigen karakter. 

De bedoeling was om aan het einde van de tentoonstelling een feestelijke afsluiting te organiseren waarvoor alle geportretteerden uitgenodigd zouden worden.

Abrupt einde

Door het coronavirus loopt ook dit anders. Net als de start en het einde van de expositie. Vanwege de sluiting van het Voerman Museum in verband met Covid 19 werd de opening uitgesteld. Om iedereen toch de mogelijkheid te geven de tentoonstelling te bewonderen waren er plannen voor een speciale kerstactie. Ook nu gingen de deuren van het museum weer op slot. Een abrupt einde voor een bijzonder geslaagde tentoonstelling.

Unieke expositie

Dat de expositie uniek is, wordt beaamd door de kunstenaar zelf. ā€œHet is bijzonder om deze collectie bij elkaar te hebben. Veel schilderijen zijn privĆ©bezitā€. Het Voerman Museum heeft een speciale plaats in zijn hart. De mogelijkheid om te exposeren in het museum met daarin de werken van zijn grote voorbeeld werd daarom met beide handen aangegrepen.

Douglas raakte als kind al geĆÆnspireerd door een olieverfschilderij van een roos van Jan Voerman jr. Het schilderij was van zijn tante en werd door zijn moeder geĆ«rfd. Vorig jaar kreeg Douglas dit schilderij van zijn moeder. In de tentoonstelling Nieuw Licht combineert het werk van Jan Voerman jr. met het werk van de Zwolse kunstenaar. Douglas bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo beroemd is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. Lage brede horizonten en felle wolkenluchten, de bekende beelden waarmee hij opgroeide, vormden een solide basis voor het zijn latere werk. Ook Jan Voerman jr. groeide op met deze beelden toen hij in Hattem woonde en zijn vader de hoge wolkenluchten schilderde.

Voor beiden was het op jonge leeftijd al duidelijk: ze wilden alle twee schilder worden. Sinds 2012 werkt Douglas aan zijn serie ā€˜New Lightā€™, waarin de stijl van de oude meesters wordt gecombineerd met kunstmatige lichtbronnen uit onze moderne tijd.

Het Voerman Museum blikt ondanks de perikelen rondom corona terug op een topexpositie.

Een deel van de werken van Douglas blijft in Hattem. Bij de Bruno Barat Art Gallery staat begin volgend jaar een nieuwe verkooptentoonstelling gepland.