Ingrid van Stokkom van Welkoop Hattem overhandigt het laatste nestkastje aan wethouder Carla Broekhuis.
Ingrid van Stokkom van Welkoop Hattem overhandigt het laatste nestkastje aan wethouder Carla Broekhuis. Willem Gunneman

Bestrijding eikenprocessierups in Hattem voortaan duurzaam

Algemeen

HATTEM - Donderdagmiddag hingen wethouder Carla Broekhuis en Ingrid van Stokkom van de Welkoop een nestkast voor mezen op, aan de Konijnenbergerweg in Hattem. 

De nestkast is de laatste van de 25 nestkasten die de Welkoop de gemeente cadeau deed, ter ere van de opening van de nieuwe winkel in Hattem. De nestkast die gister is opgehangen is extra bijzonder: deze luidt een nieuw tijdperk in. De eikenprocessierups wordt in Hattem voortaan namelijk op een duurzame manier bestreden.

Vanaf volgend jaar wordt er geen gif meer ingezet, maar vindt de bestrijding op een natuurlijke manier plaats. Naast deze 25 nestkasten van Welkoop, worden er nog eens 300 nestkasten opgehangen op verschillende plekken in Hattem. Deze worden gemaakt door de cliënten van Zoethout en Interakt Contour. De kasten trekken pimpel- en koolmezen aan. Bij deze vogels – maar bijvoorbeeld ook bij de spreeuw en ringmus– staat de eikenprocessierups op het menu. Ontstaat er ondanks dat toch een rupsennest? Dan wordt met de spinselresten weggezogen, door een erkend bedrijf. 

Wethouder Carla Broekhuis is blij met deze nieuwe natuurlijke aanpak: “Er was afgelopen jaar in Hattem gelukkig al minder overlast door de eikenprocessierups. Met de inzet van deze mezenkasten en het wegzuigen van de nesten die toch ontstaan, bestrijden we de rupsen voortaan zonder gif. Dat vind ik belangrijk. Ook gaan we in een aantal Hattemse bermen inheemse bloemen zaaien, die roofinsecten zoals de sluipwesp en –vlieg aantrekken. Deze insecten helpen bij het tegengaan van de eikenprocessierups.”